Соларни клетки надскачат 25% в ефективността на преобразуване на светлината

Нов дизайн на соларни клетки на силиконова основа доведе до „счупването“ на рекордите при ефективността на фотоволтаичните клетки- при това не от една, а от три компании. По време на Кнференцията за специалисти по фотоволтаика IEEE в Денвър, Panasonic, Sharp и SunPower представиха нови модели, които надминават досегашните представи за ефективност. Пробивът обещава ускоряване на конкуренцията в търговската „война“ срещу изкопаемите горива.

1036496_40453089-600

Главната разлика в новия дизайн изглежда проста: при традиционните силициеви соларни клетки положителните контакти са върху по лицето на панела, което ефективно „засенчва“ части на панела. Това намалява ефективността на устройството като цяло. Чрез прехвърляне на положителните контакти на обратната страна на панела, където се намират отрицателните контакти, новият дизайн решава проблема със засенчването.

И трите компании са регистрирали ефективност от над 25% при преобразуването на слънчевата енергия в ток. Макар че на хартия тези цифри не изглеждат кой знае какво, те все пак са значително постижение по отношение на крайната изходна мощност на устройствата. Професор Мартин Грийн от Университета на Нов Южен Уелс, проектирал предишната клетка-рекордьор, посочва, че новите проекти използват по-скъп, висококачествен силициев кристал, което спомага за подобрението.

Новите прототипи все още са далеч от готови за комерсиално производство, но и обещават по-нататъшни подобрения на ефективността, което пък може да намали крайната цена за потребителя.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*