Възможен ли е енергийно автономният дом у нас? Вижте сами

Как всяка къща може да бъде независима от ЕРП-тата показва соларен навес сред Борисовата градина

Всички, които се интересуват от възможността да направят дома си енергийно независим или поне да облекчат зависимостта си от „енергото”, могат да научат как става това при соларния навес в Борисовата градина
Всички, които се интересуват от възможността да направят дома си енергийно независим или поне да облекчат зависимостта си от „енергото”, могат да научат как става това при соларния навес в Борисовата градина

Възможно ли е човек у нас да направи дома си енергийно независим и колко струва това? На въпросa дават категоричен отговор ВЕИ специалистите, които от днес до края на седмицата демонстрират соларната технология буквално насред Борисовата градина. В градинката пред паметника на Васил Левски се издига конструкция от фотоволтаични панели, която потвърждава, че един модерен дом може да „пререже жиците“ към електроразпределителните дружества.

Фотоволтаични панели, окабеляване, носеща конструкция и акумулаторен масив – това са базовите компоненти, които могат да направят дома енергийно независим. При добро желание към това може да се добави и система от термални соларни модули за подгряване на вода за битови нужди или отопление.

При цена от приблизително лев на ват собственикът на подобна система може да се сдобие с фотоволтаичен масив за около 5-6 хиляди лева. По-висококачествените панели са малко по-скъпи, но имат по-висока производителност и дори „екстри“ като например дизайн, чрез който инсталацията да подхожда на цвета на покрива.

Инверторът, конструкцията и окабеляването добавят към сумата до около 8 хиляди лева. В зависимост от капацитета си, системата за съхранение на енергия може да „закръгли“ цялостната стойност на проекта до около 10 или 12 хиляди лева (тоест цялата система ще коства приблизително едно евро на инсталиран ват). В момента най-актуалният „писък“ на модата в тази област са акумулаторите с оловен гел, които се отличават с голям брой цикли на заряд и разряд. Те също могат да се видят при фотоволтаичната инсталация в Борисовата градина.

При това положение домът може спокойно да се откаже от услугите на електроразпределителните дружества. При постоянно използване системата се изплаща за около осем години казва Румен Петров от Българска соларна асоциация.

Предизвикателство в случая е и възможността за финансиране на подобен проект по различните европейски програми за развитие. Един възможен подход, макар да не е прилаган до момента, е субсидирането по фонда за регионално развитие. Други варианти са схемите за енергийна ефективност, или пък за развитието на селски туризъм.

Всички, които се интересуват от възможността да направят дома си енергийно независим или поне да облекчат зависимостта си от „енергото“, могат да научат как става това при соларния навес в Борисовата градина. Представители на осем различни фирми са в готовност да отговарят на всякакви въпроси: доставчиците на фотоволтаични системи SunService, BulSpace, Motto Engineering и Hermes Solar, производителят на монтажни системи ELLON, доставчиците на електрически велосипеди и скутери Eco Mobility и Eco Power Sport, както и Българска асоциация Електрически превозни средства.

Организатори на инициативата са WWF – България, juwi Group, Българска соларна асоциация, RePowerMap, Грийнпийс България, Българска фотоволтаична асоциация.

Кампанията се провежда в рамките на Европейската седмица на устойчивата енергия – 2014 и цели да промотира сред гражданите ползите от приложението на екологичната енергия в ежедневния живот, в жилищни и обществени сгради, в бизнеси, за захранване на нуждите на земеделски стопанства и други. Част от събитията ще бъде и запознаване с целите на Европейската комисия за енергийна ефективност и възобновяема енергия до 2030 година и позицията на България, която ще бъде обсъждана в заседание на Съвета на Европа на 27.06.2014 г.

7 коментара

 1. Забелязвате ли че за енергийна независимост само се дрънка и нищо не се прави ?
  Тя е като морковът пред магарето – все го гони и все не го стига.
  Ако народът стане свободен и независим от кого ще печелят хайлазите ?
  Ще се срути цялата им паразитна матрица която градят от хилядолетия.

 2. ЧОВЕКЪТ ТРЯБВА ДА Е РОБ – ЗАВИСИМ ОТ БАНКИ И КОРПОРАЦИИ, КОИТО ДА СМУЧАТ ЕНЕРГИЯТА МУ ДОКАТО ВЛЕЗЕ В ГРОБА!
  МОЖЕ ТАМ ДА СТАНЕ СВОБОДЕН, НО И ТОВА НЕ Е СИГУРНО….
  ПАРАЗИТИТЕ НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ИЗТЪРВАТ НЯКОГО ДА БЪДЕ СВОБОДЕН И НЕЗАВИСИМ.
  ТОКУ – ВИЖ И ОСТАНАЛИТЕ ЗОМБИТА ДА ПОЧНАТ ДА СЕ СЪБУЖДАТ И ДА БЪЛНУВАТ ЗА СВОБОДА.

 3. Фотофолтаичните станции са опасни ползват се за целеуказване дъното на тропосферния океан.Комбинирани с така нареченото светодиодено осветление/бели и сини високорадиоактивни скенери/ са особенно вредни и създават условия з а проникване на опасни създания вкл убиици от други измерения.Много опасни са и фотоволтаични лапички монтирани в градината и по улиците..След монтаж проникват убиици които започват да правят бели.Пробиви между измеренията правят подават увреждани нощем къпещи се край нарочно монтиран бял високорадиоактивен скенер в Свищов до минералния басейн..Заради тия фотоволтаични станции може скоро да се превърнем в полу пустиня увреждат климатичната регулация..

 4. „Остава въпросът дали наистина може да се отдели човек от Енерго-дружествата- по закон за момента е неосъшествимо.“ – Разни хора пишат разни глупости.

  Ето един елементарен начин, чрез който човек може да се отдели, даже нещо повече дружеството ще го отдели: не си плащаш тока, идват врътват бушона и си свободен. След този акт от тяхна страна на крайна загриженост към личната ти свобода, вече спокойно може да идеш да си платиш тока, но без мотивиращата им такса „включване“, за да не те съдят. След което може спокойно да поемеш дълбоко въздух и да се радваш на живота, че една грижа по малко ще мислиш.

  И дай боже един ден тази идея се превърне в масова проява, тогава таксата „включване“ ще е за тяхна сметка :)))))

 5. Е то ако не ползвате електромера, няма да ви начисляват сметки, не пречи да си стои. Проблема е че акумулаторите скочиха двойно последните 5 години и една такава система няма да излезе кой знае колко по-евтино. След тези 8 години докато си я изплатиш, трябва да подмениш и тях.

 6. Г-жо Георгиева, по кой Закон „за момента е неосъшествимо да се отдели човек от Енерго-дружествата“?! Защото има един Закон за енергия от възобновяеми източници, по който е възможно точно обратното на Вашето твърдение!

 7. Остава въпросът дали наистина може да се отдели човек от Енерго-дружествата- по закон за момента е неосъшествимо.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*