Нов соларен проект обещава енергийно независими сгради

Огледала с проследяваща система фокусират слънчевите лъчи и преобразуват светлинната енергия в топлина, която задвижда Стърлинг двигател

DIGESPO
Технология, разработена по проекта DIESPO, ще позволи сградите да бъдат енергийно самостоятелни, като генерират своя собствена електроенергия

Разходите за електричество на жилищните сгради и офиси представляват близо 40% от общата консумация на електроенергия в Европа. Чрез естествената сила на един от най-ефективните възобновяеми енергийни източници на планетата, жилищните и работните помещения скоро ще могат сами да покриват нуждите си от електричество.

В рамките на изследователския проект DIGESPO, финансиран от програма за иновации на Европейския съюз, е разработена уникална система за концентрирана слънчева енергия (CSP), която използва огледала с проследяваща система, за да фокусира слънчевите лъчи и да преобразува светлинната енергия в топлинна. Така получената топлинна енергия се използва за задвижване на Стърлинг двигател за генериране на електрическа енергия.

Технологията ще позволи сградите бъдат енергийно самостоятелни, като генерират своя собствена електроенергия, а също така да управляват своите отоплителни и охладителни нужди. Иновативната разработка ще повиши и конкурентоспособността на европейския пазар за слънчева енергия.

Проектът се управлява от Fondazione Bruno Kessler, Италия с участието на Швеция, Малта, Великобритания и Германия, съобщиха от Европейската комисия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*