Термалните слънчеви колектори трябва да са изработени от качествени материали

Вакуумно-тръбните колектори успяват да поемат слънчевите лъчи дори и когато са статични – без да се получават никакви загуби (снимка: EMDE Solar)

Слънчевата енергия е ресурсът на живота на нашата планета. Тя достига до повърхността на Земята под формата на радиация, която може да бъде използвана за затопляне или да бъде конвертирана в електроенергия. Както всеки от нас знае, тъмните повърхности, а още повече селективните такива, могат да поглъщат по-голям процент от радиацията. Това позволява по-доброто й оползотворяване.

Вакуумно-тръбните колектори успяват да поемат слънчевите лъчи дори и когато са статични – без да се получават никакви загуби (снимка: EMDE Solar)
Вакуумно-тръбните колектори успяват да поемат слънчевите лъчи дори и когато са статични – без да се получават никакви загуби (снимка: EMDE Solar)

Именно такива повърхности се използват при изработката на слънчевите колектори. Допълнителното вакуумно облицоване на тръбите пък прави тези системи за топла вода още по-ефикасни. Вакуумните тръби се използват заради своята почти нулева загуба на топлина, която вече е попаднала в тях. Така системата служи за загряване на топлопреносната течност, благодарение на която домакинствата могат да се възползват от слънчевата топла вода.

Слънчевите колектори могат да варират от обикновени плоски колектори без стъклено покритие до вакуумно-тръбни, които се различават не само по външния си дизайн, но и по огромната разлика в ефективността.

Соларните системи за топла вода могат да се видят най-често на покривите на сградите, но също така могат да се поставят и върху вертикални рамки на стените, както и в градините на къщите. Единственото условие е мястото, където се монтират, да бъде добре огрявано от слънцето. Добре е то да не попада в сянка в някой от часовете на деня, тъй като така няма да може да се използва 100% от техния реален капацитет.

Кратка история на слънчевите колектори

Още в най-ранните писмени свидетелства на човешката история е описано използването на топлата вода. Древните римляни са установили, че благодарение на стъклата слънчевите лъчи могат да проникват в къщите и в кутии и така да се получи един вид задържане на топлината им.

Това свойство е използвано за пръв път в производството на първите слънчеви колектори през ХІХ век. Тогава средствата за получаване на слънчева топла вода започват да се използват масово, особено в районите, в които е било скъпо да се затопля водата за промишлените и за домакинските нужди.

Бързите скокове в цените на петрола през 70-те години на миналия век на практика дадоха тласък на бързото усъвършенстване на слънчевите колектори. Ето, че през ХХІ век, благодарение на новите технологии, соларните системи достигнаха много големи висоти що се отнася до ефективност, икономичност и рентабилност. Те вече са от изключително висок екологичен клас, което е важно за минимизирането на замърсяването на въздуха.

Критерии при покупка на слънчеви колектори

Когато човек реши за пръв път да се сдобие със соларна система, технологиите и марките могат да изглеждат впечатляващи. Много често рекламите се опитват да представят по най-сложния възможен начин нещата, само за да накарат купувача да мисли, че купува най-добрите възможни слънчеви колектори на пазара.

Тези, които не се чувстват компетентни в детайлите в спецификациите, е най-добре да се консултират с фирма, която се занимава с монтирането на слънчеви колектори. Те могат да попитат за плюсовете и минусите на различните видове и и да поискат препоръка към кой тип система да се насочат.

Както често се случва, спестяването на средства чрез купуването на решение с по-ниско качество в крайна сметка може да се окаже разочароващо.

За повечето видове слънчеви колектори е важно да са поставени правилно, за да може да се използва напълно техният потенциал. Най-доброто разположение на системата е южното, като при вакуумно-тръбните слънчеви колектори не е нужно те да следват пътя на слънцето с въртене, както например правят фотоволтаичните соларни панели. При тях конструкцията е такава, че да успяват да поемат слънчевите лъчи дори и когато са статични – без да се получават никакви загуби. Именно в дизайна на вакуумно-тръбните колектори се крие тайната на тяхната ефикасност. Без значение какъв е ъгълът на слънчевото греене, тръбите успяват да уловят до 95% от радиацията. Така те осигуряват бързо загряване на водата още от ранните сутрешни часове. Представят се отлично и през зимните месеци, въпреки много по-ниската температура на входящата в тях вода от водопреносната мрежа.

Вакуумен слънчев колектор с технология "Heat Pipe" - Серия MDA(B) (ляво) и Вакуумен слънчев колектор с термосифон - Серия MD (дясно). Снимка: EMDE Solar
Вакуумен слънчев колектор с технология „Heat Pipe“ – Серия MDA(B) (ляво) и вакуумен слънчев колектор с термосифон – Серия MD (дясно). Снимка: EMDE Solar

Компоненти на основната система и техните функции

Шест са основните компоненти на най-често инсталираните слънчеви колектори, поясняват специалистите от ЕМДЕ Солар:

  • Слънчеви колектори
  • Тръби, в които се съхранява топлопреносния флуид
  • Бойлер, в който се съхранява топлата вода
  • Контролер
  • Допълнителен резервен нагревател
  • Тръби за пренос на студената и топлата вода

Колекторите могат да бъдат в различна форма, варирайки от обикновена боядисана в черно ламарина до остъклени панели, тръби или концентрирани огледала и лещи. Те работят най-добре там, където няма засенчвания през деня, но и шарената сянка не повлиява отрицателно върху тяхното представяне.

Функцията на колекторите е да улавят слънчевата радиация и да я трансформират в топлинна енергия, която се предава на топлопреносния флуид, който се намира вътре в тръбичките. Той може да бъде чиста вода или вода със съдържание на химически добавки като например антифриз.

Флуидът се загрява до температури над 100 градуса и се превръща в пара. При това неговият обем се увеличава многократно. Ето защо е нужно в слънчевите колектори да се използват качествени материали, които осигуряват безопасността на процесите вътре в самите тръби.

Парата се издига нагоре до топлообменниците или директно до бойлера и водата в него се нагрява. Тогава тя е готова за употреба.

Контролерът служи за настройване на желаната температура на водата и за управление на останалите функции на цялата система.

Вакуумен слънчев колектор с бойлер под налягане и "Heat pipe" тръби (ляво) и Плосък слънчев колектор (дясно). Снимка: EMDE Solar
Вакуумен слънчев колектор с бойлер под налягане и „Heat pipe“ тръби (ляво) и плосък слънчев колектор (дясно). Снимка: EMDE Solar

Източник: ЕМДЕ Солар

1 коментар

  1. отлична работа вършат стари водо садържатели на бойлери .Поставени на слънчеви места осигуряват лечебна вода ,която прочиства чрез къпане общи увреждания вкл нанесени от телевизори,камери ,джиесеми. При пране ликвидира обемно обсебващи увреждания на дрехи и чаршафи…Не изискват опасни помпи замърсяващи шумово сгради и региони.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*