Toyota пуска седан с водородни горивни клетки през 2015

Toyota официално разкри своя нов седан с водородни горивни клетки. Колата беше представена за първи път като концепция през миналата година, а сега Toyota сподели със света първия поглед върху серийната версия. Очаква се тя да бъде пусната в продажба през следващата година.

Toyota_FCV_03

Колата, която все още си няма официално име, е седан с водородни горивни клетки, които не се отклонява твърде много от концептуалния си дизайн, направил своя дебют преди почти година по време на автомобилното изложение в Токио. Toyota продължава да крие повечето от подробностите.

Известно е обаче, че седанът с горивни клетки ще има пробег от около 600 км при максимална скорост над 160 км/ч. Когато колата започне да се продава в Япония през април 2015 г., тя ще бъде на цена от 7 милиона йени, което се равнява на около 50 хил. евро. Колата ще се появи на пазарите в САЩ и Европа през лятото на 2015 година.

Toyota вижда автомобилите с водородни горивни клетки като по-жизнеспособна алтернатива на газовите превозни средства, в сравнение със съществуващите електрически коли с батерии. В това си разбиране японската компания не е сама. Наскоро Hyundai пусна в продажба своя Tucson с горивни клетки, а по-късно тази година се очаква нова кола с горивни клетки и от Honda. BMW също отдавна работи по водородно задвижване за автомобили.

Въпреки че автомобилите с горивни клетки имат по-дълъг пробег и могат да бъдат зареждани по-бързо от електрическите превозни средства, най-голямата пречка пред тях е липсата на станции за водородно презареждане.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*