Порутен параклис от 18 век се превръща в модерен музеен портал

MVRDV-Chapel-Renovation

Един параклис от 18 век е трансформиран в гостоприемен вход за прилежащия му музей Стеделижик Шиедам в Нидерландия. Музеят, който се помещава в къща за гости за възрастни хора, построена през 1272 г., бил трудно достъпен, тъй като входът му се намирал на ниво сутерен. Архитектурното студио MVRDV реновирало параклиса, простиращ се около музея. Така бил създаден отворен вход, който включва множество елементи от оригиналния исторически дизайн на постройката, съчетани с нотки модерен дизайн.

Параклисът е бил построен от Ян Гуидичи през 1787 г. Той отдавна бил пренебрегван и сградата стояла безцелно. Красивата архитектура обаче била възродена от MVRDV. Сега музеят се „разлива“ от двете страни на фасадата на църковната постройка, а новият му вход е на нивото на улицата и това прави лесно влизането и излизането за посетителите.

Интериорът на параклиса е превърната в бюро за посрещане с кафене и магазин за подаръци. За придаде на интериора нотки на модерна визия, както и за повишаването на неговата функционалност, от MVRDV облицовали стените на параклиса с ярко-червени стелажи. Те лесно могат да бъдат премахнати без следа, ако някой ден бъде решено сградата да се превърне отново в параклис. Рафтовете визуално разчупват пространството, като в същото време дават възможност за показване на обектите, които се продават в магазина за подаръци.

Знаковият амвон с оригинален парапет от фина дърворезба е възстановен. Бюрото за посрещане се намира пред него. Първоначалните олтар, орган, колони и прозорци са почистени и възстановени в първоначалния им вид и са очертани с бели контури, за да се подчертае тяхната историческа значимост.

По този начин една рушаща се стара постройка е възстановена и дарена с нов живот, подчертавайки нейната славна история и историческа значимост.

MVRDV-Museum-Schiedam6 MVRDV-Museum-Schiedam5 MVRDV-Museum-Schiedam3 MVRDV-Museum-Schiedam2 MVRDV-Museum-Schiedam1

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*