Замърсителите на въздуха пречат на буболечките, които се хранят от цветята

Обичате ли аромата на живи цветя – на рози или на полски букет? Много буболечки по света също ги обичат – техният живот зависи от цветята. Такъв е тютюневият рогат молец – вид нощна пеперуда, която се храни със сладкия некрат на цветовете от тютюневите растения. Неговото оцеляване е в опасност, защото замърсителите на въздуха съсипват обонянието му и той все по-трудно надушва ароматните фунийки, от които се храни.

127729015.4IPHfLa0
Тютюнев рогат молец (Manduca sexta), снимка: NealyBob 2010

Тези молци имат много добро обоняние – също като пчелите, пперудите и повечето други насекоми, които живеят в зависимост от цветята. Молците летят в тъмнината на нощта и могат да изминат до 130 км на нощ в търсене на любимите си цветя – най-вече такива като татула.

Нектарът от тези ароматни бели фунийки, които цъфтят само за по една нощ, е важен източник на храна за молците, които пък опрашват цветята. Женските ходят по цветовете, за да снасят яйца. След излюпването ларвите ядат от листата на растението.

В изследване, публикувано в петък в сп. „Science“, изследователи са поставили такива молци в лабораторен ветрови тунел, излагайки ги на въздействието на редица миризми, като например отработени газове от кола и камион. Оказало се, че тези „човешки“ източници на замърсяване съсипват способността на молците да намират цветятя. Газовете променят начина, по който ароматът на цветето се обработва от обонятелните неврони в мозъка на пеперудата.

„Опрашители като пчелите, пеперудите и молците използват обонянието си, за да намират цветя на дълги разстояния. Но ние открихме, че … газовете, отделяни от колите, могат да нарушат поведението на молците“, казва Джефри Райфел, професор по биология от Университет на Вашингтон.

Тютюневият рогат молец е едра нощна пеперуда с размах на крилете от 10 см. Живее в териториите от Канада до Централна Америка, включително и в Съединените щати. Предпочита цветовете на татула и растенията от това семейство, които са многобройни и се славят с приятния си аромат. Молците могат да надушат такова растение от стотици метри, стига да няма прекалено много конкуриращи се миризми. И ако с естествените миризми молецът все пак може да се справя, то изкуствените действат пагубно върху обонянието му.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*