Индонезия изпревари Бразилия по обезлесяване – въпреки мораториума

Индонезия надмина Бразилия в една от мрачните статистики на екологията – тази за изсичането на тропическите гори. Загубите на джунглената растителност се ускоряват, въпреки мораториума от 2011 г., чиято цел е да защити дивата природа и да се бори с изменението на климата.

Загубата на девствените гори в Индонезия се изчисляват на размер на 60 000 кв. км за периода 2000-2012 г. Това е площ, почти толкова голяма, колкото е Ирландия. Изсичането се случва тчасти за да се отвори място за палмови плантации с цело добив на палмово масло, но също така и за други ферми. Самото темпо на загубите се е увеличило.

ferns-303016_640
Снимка: pattyjansen, CC-1.0

„Към 2012 г. годишните загуби на гори в Индонезия са по-високи от тези в Бразилия“, казват учените, които са автори на проучването. Традиционно сечта в басейна на Амазонка представлява най-големите загуби, пишат учените в списание Nature Climate Change.

Обезлесяването в Индонезия само през 2012 г. е 8400 кв. км – в сравнение с 4600 кв. км в Бразилия. Страната на футбола е успяла да намали загубите в последните години, сочат данните. „Ние трябва да засилим прилагането на закона, на контрола в самата местност,“ каза Белинда Маргоно, водещ автор на изследването от университета на Мериленд, който също така работи като служител в индонезийското министерство на горското стопанство.

Индонезия наложи мораториум върху сечта на горите през 2011 г., отчасти за да забави загубите, които съсипват местообитанията на орангутани, тигри и други диви животни. Норвегия пък обеща 1 млрд. долара на Джакарта, ако успее да забави загубите на гори. „Изглежда, че мораториумът не е имал очаквания ефект“, пишат учените.

1 коментар

  1. Хора, не си ли проверявяте статиите за правописни грешки, преди да ги публикувате?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*