Как да има и екология, и туризъм на Карадере? Ученици предлагат решения

Къщи-землянки, къщи над морската вода или дървени еко-конструкции в съчетание с електрически автомобили за транспорт, соларна енергия за електрозахранване, еко-пътеки и много възможности за селски туризъм – такива са елементите от трите проекта за алтернатива на „Блек Сий Гарденс“, разработени от ученици от три столични училища. Най-добрите отбори от провелия се на 19 юни „Иновационен лагер“ в Европейския колеж по икономика и управление бяха представени днес в 119 училище в София. „Алтернатива на проблема Карадере – предложение за иновативен инвестиционен проект” е предизвикателство, което провокира ученици, обучаващи се по програмите на Джуниър Ачийвмънт България. Основната им задача бе да създадат проекти за развитието на плажната ивица и защитена природна територия „Карадере“, които целят минимален екологичен отпечатък и ефективно опазване на едно от последните останали недокоснати кътчета по българското Черноморие.

uchenici_za_karadere-600

Трите отбора са смесени – състоят се от ученици от всяко от трите училища, а именно:

  • 23 СОУ „Фредерик Жолио – Кюри”
  • 19 СОУ „Елин Пелин“
  • 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов“

Къщи-землянки и ледена пързалка

Къщи, вкопани в земята, са може би най-емблематичната част от проекта, класиран на трето място. Наподобявайки домовете на хобитите, тези къщи ще са изградени от камък, покрити с водоустойчива мембрана и отгоре – зелени покриви. Селището от „землянки“ ще има множество еко-пътеки. Проектът предвижда тук да се развива селски туризъм. Екзотичното място за хранене ще е автентичен кораб – ресторант. За забавлението на плажуващите ще има сърфинг и джетове, както и изкуствени лагуни. През зимата в района също ще има забавления за туристите: планинарски маршрути и голяма ледена пързалка край морето. Паркингът за автомобили ще е покрит със соларни панели, за да осигурява чиста енергия за селището. Отпадъците от човешката дейност ще се извозват до Варна. „В този проект ние търсим баланс между екология и инвестиции“, заявиха учениците, създали проекта, оправдавайки компромисната комбинация от екология с джетове, бъгита и ледена пързалка.

Вили над водата

Наподобявайки хавайски сламените вили сред тюркоазено-сините тропически води, проектът на второ място предвижда вилното селище да се състои предимно от къщи, изнесени на конструкция над морската вода. Пак „на кокили“ над морето ще има и ресторанти. На брега обаче ще има център за рехабилитация чрез прословутата местна лечебна кал. Там ще има атракционна зона, където пред туристите ще се демонстрира чудото на нестинарството. За свободното време на плажуващите ще има сърф-училище и множество спортни съоръжения.

Слабо застрояване и опазване на биоразнообразието

Малки еднофамилни еко-къщи и пълноценно опазване на биологичното разнообразие дефинират проекта, спечелил първото място в конкурса. Идеята на ученическия колектив все още се нуждае от известни детайли, но има доста ясна визия: възможно най-слабо застрояване, максимална защита на биоразнообразието и запазване на Карадере като място за „палатков туризъм“ и нудизъм.

Малките еднофамилни къщички, според младежите, ще са изградени от екологични материали, най-вече от дърво. Самата дървесина няма да е добита от околната гора, а от зоната между Варна и Бургас. Самите къщички ще са „разхвърляни“ из гората, скрити между дърветата, така че да не се виждат и чуват една друга. Така всеки гост ще може да се наслаждава на уединение и спокойствие.

Конна база с безплатни уроци по конна езда ще доставят радост и за големите, и за децата. Може би не е лошо целият транспорт в еко-селището да е само конен, разсъждават учениците, макар че не са решили категорично дали да е така. Освен забавление за туристите, конната база ще е поминък за местното население – отглеждането на конете, уроците и конният транспорт ще означават работа за жителите на околните селища.

Кораб с автентичен вид ще е ресторант за гостите. По плажа ще са наредени дървени беседки, където туристите да си почиват и да се любуват на изгрева сутрин. Ще има и лятно кино. Много еко-пътеки ще осигуряват интересни разходки за гостите и работа за местните хора.

Застрояване на максимум 15% от територията на Карадере предвижда планът на учениците. С тази норма идеята им уцелва „десятката“, защото дава решение на най-големия проблем, станал повод за скандала с Карадере – свърхзастрояването. В допълнение към това младежите настояват за запазване на плажа като девствено място, където всеки може да отиде и да плажува на палатка, а нудистите са добре дошли.

Опазването на биоразнообразието в региона ще е напълно възможно чрез подобно еко-селище. Младежите са взели под внимание факта, че оттам минава европейският миграционен път на прелетните птици – Via Pontica.

 

1 коментар

  1. Чудна работа, как се допуска да се размъти преценката на децата. Самата мисъл за някакво селище, е в разрез с възможността за запазване на същото биоразнообразие, което е в момента. Защо не се вземе за пример, както винаги е ставало в подобни ситуации, опитът на съседните ни държави: Гърция и Турция. Там има изключително много плажове, без каквито и да било сгради, чадъри, къщички, бунгала и т.н. Защо и при нас няма добър процент такива плажове. Започне ли се веднъж, връщането назад е трудно!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*