Снимка на деня: бебе белошипа ветрушка

vetrushka-bebe-600

Това бебе-пиле тежи 170 грама и се нарича белошипа ветрушка – дребен пернат хищник, полезен в земеделието, който обаче е изчезнал от България в последните десетилетия.

Белошипата ветрушка е силно социален вид птица – поне в два смисъла на израза. От една страна тя предпочита да живее в големи групи – десетки и дори стотици гнезда, концентрирани в малък район. От друга, ветрушката обича компанията на човека. Гнездата й най-често са по къщите на хората, а градините и обработваемите полета са източникът на нейната храна.

Белошпата ветрушка е миграционна птица – обитава горещите зони на Африка, но мигрира към южните части на Европа и Азия за размножаване. Именно затова през долита в Испания, Италия, Гърция, Турция и България. Последната от тези страни, уви, е загубила популацията на белошипи ветрушки. Причините за това са спорни и се изясняват, но добрата новина е, че от известно време има и целенасочени действия за опазването и завръщането на този вид у нас. В тази посока работи екип млади природозащитници от „Зелени Балкани“ – организация, известна особено много със спасителния център за диви животни в Стара Загора. Какво са направили те за завръщането на този земеделски помощник у нас ще ви разкажем с фото-разказ в следващите дни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*