Медици: климатичните промени са опасни за човешкото здраве!

Снимка: MilitaryHealth, CC BY 2.0

Британската медицинска асоциация, представителният орган на британските лекари, официално се ангажира с охвърляне на изкопаемите горива и борба срещу изменението на климата, съобщи британското еко издание Business Green.

“Предложението е внесено от Форума на пенсионираните членове при Британската медицинска асоциация, както и няколко местни комитета, и следва уводна статия, публикувана в British Medical Journal през март, която призова за отхвърляне на изкопаемите горива заради „мащаба и непосредствеността на заплахата за оцеляването на човека, неговото здраве и благосъстояние“, произтичащи от изменението на климата.“

Снимка: MilitaryHealth, CC BY 2.0
Снимка: MilitaryHealth, CC BY 2.0

Въпреки че каузата не е обвързана с конкретни мерки и ангажименти, здравните организации, които подкрепят това решение, са категорични, че то е „ясен ангажимент“ за отхвърляне на изкопаемите горива.

Темата за обвързването на с изменението на климата с непосредствените човешки здравословни проблеми не е нова. Още през 2010 г. учени прогнозираха, че изменението на климата би могло да убие около или дори над 5 милиона души до 2020 година. Различни научни данни говорят за това, че замърсяването на въздуха коства живота на стотици хиляди хора всяка година – най-вече във вид на сърдечно-съдови и белодробни заболявания с фателен край. Засушаванията в различни части на света, също резултат от глобалното затопляне, отнемат живота на стотици хиляди също. Не по-малко застрашаващи са наводненията и калните свлачища, отново последица от отношението ни към земята и планетата.

Сега обаче изглежда, че се надига все по-мощно движение в тази посока именно сред медицинските специалисти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*