Учебен център със зелен покрив е „скътан“ под пейзажа в парк в Чехия

Проектиран от пражкото студио Petr Hajek Architekti, планинският център „Krkonose” е екологично образователно звено, шампиони по екологично чисти строителни практики. Той има зелен покрив, покрит с тлъстига,и дизайн с ниско цялостно въздействие върху околната среда. Разположен в парка в северния чешки град Врчлаби, образователният център е потънал в пейзажа, което намалява неговото визуално въздействие. Все пак той е „гарниран“ с геометрични покривни линии, които всъщност са вдъхновени от близката планина Крконоше.

Education-Center-by-Petr-Hajek-Architekti

Ъгловатият, вдъхновен от планината покрив е покрит с тлъстига, състоейки се от големи триъгълници, обрамчени от метални рамки, които имитират склоновете на близката планина. Стените на сградата, които се намират над земята, са остъклени, което позволява обитателите да се радват на околните гледки, а светлината да нахлува в помещенията изобилно. Новият образователен център се състои от конферентна зала, класна стая, изложбена площ, както и научно-изследователски лаборатории. Отделно от тях има административни офиси с коридор. Има и паркинг, който също е сгушен под земята – с отделни входове за велосипедисти и водачи на автомобили.

Като част от мисията си да образова и да насърчава опазването на природата, центърът е проектиран съгласно принципите на енергийната ефективност. По-голямата част от сградата е построен под земята, смекчавайки температурните колебания заради околните климатични условия.Това намаляване на потреблението на енергия за отопление и охлаждане – а и разходите за тях. За разлика от структурните стени, които са изградени от хладен сив бетон, много от помещенията, подовете и мебелите са изработени от шперплат с цвят на пчелен мед, добавяйки чувство на топлота към вътрешността.

Education-Center-by-Petr-Hajek-Architekti-5 Education-Center-by-Petr-Hajek-Architekti-7 Education-Center-by-Petr-Hajek-Architekti-2 Education-Center-by-Petr-Hajek-Architekti-6 Education-Center-by-Petr-Hajek-Architekti-3

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*