Рециклирани палета и слънчева енергия реабилитират промишлена зона в Португалия

Разположен на 15 000 квадратни метра, паркът Тежу в Португалия се простора по брега на река в рамките на някогашна пясъчна кариера и има над 6 километра пешеходни пътеки. Дизайнерите оот Atelier Difusor де Arquitectura и ландшафтните архитекти в Topiaris са изградили нова връзка между плажа и природние зони чрез въвеждане на 690 метра вдигнати над земята дървени пътеки, които завършват при обсерватория за наблюдение на птици, построени от рециклирани транспортни палета.

Tagus-Linear-Park-1

Проектът съчетава рециклирани материали като гуми и стари палети за създаването на пространство за екологично образование, отдих и спорт. Намира се Повоа де Санта Ирия в Португалия. Паркът има за цел да осигури на жителите на съседните градски общности достъп до брега и пряк контакт с реката, която доскоро беше недостъпна заради големи промишлени обекти. Сега хора от всички възрасти и от различни сфери на живота могат да прекарват свободното си време тук и да се занимават със спорт, риболов, разходки и колоездене.

Tagus-Linear-Park-7

Паркът се състои от една-единствена многофункционална зона, наречена „Брегът на рибарите“, и над 6 км. пешеходни пътеки, които свързват градските и природните зони и стигат до плажа. Построени са няколко вида структури за образователни и развлекателни цели. Риболовни платформи, заслони, волейболно игрище и детска площадка, направени от рециклирани гуми, създават интересно и динамично пространство. Мрежата от пътеки, направени от бетонни плочи, е заобиколена от растения, които контрастират с пясъчния вид на района. През нощта районът е осветен чрез 100 процента соларно-захранвано осветление.

Tagus-Linear-Park-6 Tagus-Linear-Park-5 Tagus-Linear-Park-4 Tagus-Linear-Park-3 Tagus-Linear-Park-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*