Геотермалната енергия – колосален ресурс, който слабо използваме

Само около 18% от геотермалната енергия в България се използва от човека. Това значи едва една пета от огромния ресурс, който природата ни е дала – горещите извори, които още римляните са открили и използвали по нашите територии. Това обяви Ангел Семерджиев от Европейския съвет за геотермална енергия по време на шестия международен конгрес за ЕЕ и ВЕИ за Югоизточна Европа, организиран от Виа Експо.

Останалите 80% от горещите води, носещи огромен енергиен заряд, се оттича надолу в земята – водата намира своя път обратно по посока на гравитацията, добави Семерджиев.

От друга страна топлата вода, която излиза на повърхността на земята, представлява едва 5,8-6% от енергията, която е налице под повърхността на земята. Това означава, че използваме много малка част от ресурса, който имаме под земята.

В България ние разполагаме с геотермални източници с 98 градуса на водата – защо се говори за нея само като за минерална, т.е. само за химията в нея? – реторично попита Семерджиев. “Ние я охлаждаме до 36 градуса, за да е комфортна за бани – но къде отива останалата енергия?” По думите му, на относително малка дълбочина водата под земята е с температура 290 градуса – “тоест имаме нагорещен котлон, на който обаче не слагаме нито една тенджера – защо”?

Потенциалът на геотермалната енергия е огромен и по изчисления на геотермалната асоциация, всяка секунда земята излъчва 40 милиарда мегавата енергия. Този потенциал може да се използва за генериране на електричество, отопление и охлаждане. “85-90% от територията на Европа дава възможност за отопление и охлаждане чрез геотермални ресурси”, заяи Семерджиев. Според него, почти на всямо място от стария континент при дълбочина от само няколко метра под земята може да се изгради термопомпена система с ефективност, много по-висока от тази на въздушните термопомпени системи.

Геотермалната енергия трябва да бъде уважавана и случаят с Исландия ни напомня точно това, обяви Семерджиев по повод повсеместното пренебрегване на ресурсите на земята.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*