Днес: флаш-моб „Извади си главата от торбата!”

Екологично сдружение „За Земята” и СИПИ.еу („Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба”) организират днес акция „Извади си главата от торбата!”, посветена на международния ден за свят без полиетиленови торбички. Събитието ще се проведе в Централните софийски хали от 18:30 ч.

flash-mob

Целта на акцията е да привлече общественото внимание към сериозните проблеми, свързани с използването на еднократни пластмасови торбички в България и в световен мащаб. „Крайната цел е да подтикнем хората да забравят за еднократната торбичка и да възприемат нейната естествени и многообразни алтернативи – пазарските чанти за многократна употреба”, посочиха организаторите.

Те призовават правителството да предприеме амбициозни мерки за ускорено намаляване на потреблението и окончателна забрана на полимерни еднократни пазарски торбички. Това може да бъде постигнато чрез въвеждане на задължителна цел за намаляване с 80% на потреблението и с прилагане на продуктова такса върху всички торбички за еднократна употреба, без изключение.

Това ще е първа стъпка към ограничаване на потреблението на всички пластмасови изделия за еднократна употреба, доказано причиняват огромни вреди на водните и сухоземни екосистеми, а оттам – и на общественото здраве, посочиха от сдружение „За земята”.

Таксата върху полиетиленовите торбички не дава резултат в България към момента по две причини:

1. Заобикаляне на таксата чрез освобождаване на полимерните торбички с дебелина 25 и повече микрона и размери 39х49 см, носещи обозначението „торба за многократна употреба”. Очевидно е, че сам по себе си надписът не прави изделието годно за многократна употреба. Още по-явна става тази отстъпка на правителството под лобисткия натиск на полимерните производители в България, при сравнение с критерия за плик за многократна употреба, предложен от Европейската комисия, който включва пластмасови пликове с дебелина над 50 микрона (0,05 mm) – или два пъти повече от сега действащото определение в България. Това е и най-сериозната причина за провала на този финансов инструмент в България до момента.

2. Избягване на таксуването на торбичките за еднократна употреба на мястото на покупката от крайния потребител от страна на търговците, които начисляват непълна или нулева такса за торбичките, а разпределят разходите си върху цените на стоките, които предлагат. Това е основната причина, поради която масовият потребител в България не усеща ценовия сигнал, който би следвало да представлява продуктовата такса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*