Карибските корали могат да изчезнат до две десетилетия

Скоро Карибите може да не са това, което са днес. Повечето коралови рифове в Карибско море могат да изчезнат през следващите две десетилетия. Те са засегнати от загубата на риби и морски таралежи, които ядат слузта от водораслите, задушаващи коралите, сочи ново проучване с подкрепата на ООН, огласено от Ройтерс.

Повечето карибски коралови рифове могат да изчезнат през следващите 20 години (снимка:
Повечето карибски коралови рифове могат да изчезнат през следващите 20 години (снимка: joakant, CC-1.0)

Изследването е най-изчерпателното до момента за Карибските рифове, които са жизнено важни туристически атракции за много островни нации. Според проучването, изменението на климата има само второстепенна роля за „смъртта“ на рифовете, въпреки последните спекулации, че това е основната причина.

„Само около една шеста от оригиналното покритие на коралови рифове е останало, повечето карибски коралови рифове могат да изчезнат през следващите 20 години – главно поради загубата на пасящите риби в региона“, гласи проучването, направено от 90 коралови експерти.

Пъстроцветната риба-папагал и морските таралежи са двата основни вида животни, пасящи водораслите – микроскопични растения, които удушават полипите – онези малки животни, които изграждат рифовете чрез своите каменни скелети.

Свръх-уловът на рибата-папагал и мистериозна болест по морските таралежи от 1983 г. насам позволиха на водораслите да избуяват в региона през последните години.

И все паквъзстановяването все още е възможно, сочи проучването. Нужни са най-вече ограничения върху риболова и замърсяването. „Карибските рифове не са загубена кауза,“ казва Карл Густав Лундин, директор на глобалната морска и полярна програмата на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

Някои от най-здравите коралови рифове по света се радват и на големи популации на рибата-папагал, се казва в изследването. При всички тях обаче има „ограничени или забранени риболовни практики, които вредят на рибата-папагал,“ казва ученият.

И изменението на климата все пак е заплаха, защото коралите растат по-трудно в по-топли, по-киселинни води. Но докладът сочи, че много от мерките за опазване на кораловите рифове могат да бъдат предприети на местно ниво, без да се чака другите нации да работят за намаляване на емисиите на парникови газове.

1 коментар

  1. Морските таралежи страдат от импотентност – мъжките не се възбуждали от женските

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*