Toyota ще пусне водороден седан през април 2015 г.

Японският автомобилен гигант Toyota ще пусне на пазара първите си водородни коли през април 2015 г. Иновативните возила ще се продават преимуществено в райони, където има най-много водородни станции за презареждане.

Водородният седан на Toyota ще отделя само безвредни за околната среда водни пари
Водородният седан на Toyota ще отделя само безвредни за околната среда водни пари

Водорът ще осигурява зареждане на акумулаторите, които доставят енергия на всички възли и схеми на автомобила. По своите характеристики, водородният седан, показан на изложение в Токио миналия месец, няма да се различава по нищо от бензиновите си аналози.

С едно пълно зареждане на водородните клетки колата ще изминава 700 километра. Пълненето ще се извършва само за 3 минути, което е рекорд при автомобилите от подобен клас.

Водородният седан на Toyota ще струва около 69 хиляди долара при сегашния курс на йената, съобщи наскоро компанията. Японските власти ще дадат рамо на производството на водородни автомобили, за да подобрят екологичната обстановка в градовете.

При работата си, водородният двигател отделя само водна пара, а не смес от вредни газове, както е при бензиновите двигатели. Ето защо правителството на Япония е готово да окаже всестранна поддръжка на производителите.

Прогнозите сочат, че приходите от продажби на водородни коли ще достигнат 9,5 милиарда долара през 2013 г. Очаква се цената на тези коли да падне до 20 000 долара към 2025 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*