Дали Купата ще донесе повече видимост на най-зеления град в света?

Curitiba-Brazil-Worlds-Greenest-City-World-Cup-4

Очите на хиляди фенове днес са обърнати към Куритиба в Бразилия след откриването на Световното първенство по футбол. Но зад шумното спортно събитие има и една друга история, която лежи в основата на осмия най-голям метрополис в страната. Специалистите по градоустройство по цял свят считат проекта за градска устойчивост на Куритиба за един от най-ранните и най-успешни експерименти в устойчивото градско развитие. Въпреки, че това постижение може да бъде засенчено от фанфарите на Световната купа, подходът към алтернативния транспорт, опазването на зелените пространства, управлението на жилищата и на отпадъците в града са станали модел за подражание за градовете по целия свят.

Curitiba-Brazil-Worlds-Greenest-City-World-Cup-3

Зелените инициативи в Куритиба са възникнали още през 1960 г., когато кметът на града Хайме Лърнър произнася известната фраза: „Този град не е за автомобили“. Това, както се вижда, е станало доста преди принципите на интелигентен растеж да бъдат възприети в градовете из по-богатите страни от Северна Америка и Европа. С 52 квадратни метра обществени зелени пространства на човек от населението – повече от всеки друг град в света – Куритиба е буквално най-зеленият град на Земята. Части от зелените пространства в града се „косят“ от овце. Други имат двойна функция и освен като паркове служат още като зони за управление на дъждовните води. Общинските програми, предназначени за осигуряване на подслон за бедните и защита от несправедливостите, са известни по цял свят, особено с програмата за размяна на боклук и рециклируеми материали срещи пресни хранителни продукти и автобусни жетони.

Curitiba-Brazil-Worlds-Greenest-City-World-Cup

Една функция, с която градът Куритиба е може би най-известен – и такава, на която футболните фенове от цял свят без съмнение се радват по време на Световното първенство по футбол – това е бързият, транзитен автобусен превоз в града (BRT). Над 70 процента от дневните пътувания в града се извършва чрез ярко оцветени, прилични на гъсеница автобуси. Това е помогнало за намаляване на въглеродните емисии на Куритиба с 25 на сто спрямо средното за страната.

BRT системата, която вече е приета от стотици други градове, използва специални алеи, ограничени само за автобуси и линейки. Това е разходно-ефективна алтернатива на леките железопътни системи, които обикновено са достъпни за градските власти само в най-богатите страни.

Curitiba-Brazil-Worlds-Greenest-City-World-Cup-2 Curitiba-Brazil-Worlds-Greenest-City-World-Cup-lead Curitiba-Bus-rapid-transit Curitiba-Parkland Curitiba-River-park

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*