Биокъща от 99% рециклируеми материали използва 100% възобновяема енергия

BioCasa_82-Welldom-1

Сгушена в пасторалния пейзаж на Тревизо, Италия, BioCasa_82 е един красив дом, който може да се похвали с доста сериозни технологии за енергийна ефективност. Италианският архитект Росарио Пичото е проектирал резиденцията, а построяването й е дело на Welldom. Сградата е направена от 99% рециклируеми материали. Тя се захранва изцяло от възобновяеми енергийни източници. Вградените в проекта устойчиви стратегии са вплетени с идеята домът да постигне LEED Platinum сертификация.

BioCasa_82 е едно от малкото частни жилища в света, за които е направен частен анализ на въглеродния отпечатък – със завидни резултати. Домът е построен за шефа на фирмата Diadora Енрико Морети Полегато и съпругата му Клаудия. Къщата достига нива на устойчивост, които рядко могат да се видят в сферата на жилищната архитектура. С 117 точки от 136 възможни според американския стандарт LEED Platinum и с 10 от 11 възможни точки по отношение на иновациите в дизайна, сградата е истинско бижу в европейската строителна практика.

Благодарение на „Метода на Welldom“ (уникален процес на строителство, разработен от Джовани Фабрис, основател на Welldom), къщата осигурява максимален комфорт, като предлага най-модерните технологии за устойчиво развитие. Според анализа на въглеродния отпечатък, BioCasa_82 отделя 60% по-малко въглеродни емисии в сравнение с традиционните жилищни сгради от същия вид. Наличната фотоволтаична система произвежда около 14 kWh на квадратен метър електроенергия. Геотермална централа осигурява ефективно отопление, охлаждане и топла вода. Тези стратегии се допълват от система за събиране на дъждовната вода.

По време на строителния процес Welldom са използвали екологично чисти, рециклируеми материали. Повечето от тях са добити локално. Въпреки че във фокуса на проекта е поставена неговата енергийна ефективност, интериорите са проектирани със същата всеотдайност и фин подход към детайлите. Известни маркови мебели правят впечатление в хола, а банята грабва окото с огромна жълта мраморна вана.

BioCasa_82-The-Reflection-Studios-2 BioCasa_82-The-Reflection-Studios-3 BioCasa_82-The-Reflection-Studios-6 BioCasa_82-Welldom-2 BioCasa_82-Welldom-3 BioCasa_82-Welldom-6

3 коментара

  1. Доста са преувеличили производството на електроенергия на квадратен метър, но пък си е къща мечта.

  2. „Наличната фотоволтаична система произвежда около 14 kWh на квадратен метър електроенергия.“ – Явно в Италия са разрешили енергийният проблем на планетата или меко казано – автора си пише наизуст. С няколко прости сметки може да се види че това е завишено повече от два пъти ако се смята добива за един ден и то при идеални условия за панелите, а такива съществуват само в космоса.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*