Датски студенти предлагат къща с двойна обвивка за енергийна ефективност

Благодарение на двустранна външна обвивка и комбинация от активни и пасивни устойчиви решения къщата „EMBRACE“ осигурява оптимални вътрешни температури и отлични нива на комфорт за обитателите си. Топлоизолационният пакет предпазва банята, хола, кухня, техническото „ядро“ и спалнята, докато „метеорологичен щит“ защитава цялата сграда от дъжд и гръмотевични бури – и поддържа няколко слънчеви панела. Проектът е разработен от датски студенти по архитектура и е част от тазгодишното издание на „Доларен декатлон Европа“.

Embrace-Team-DTU-2

Студентите от Техническия университет в Дания са замислили този проект за дом за двама, комбинирайки пасивни и активни технологични решения. Топлоизолацията на дома покрива само необходимата площ и оставя на обитателите възможно най-много място за използване през цялата година. Външният слой на обвивката, наречен „метеорологичен щит“, защитава сградата и вътрешна градина от дъжд и гръмотевични бури и дава възможност за целогодишно използване на междинната площ.

Метеорологичният щит осигурява и структурна основа за няколко фотоволтаични панела, разположени по схема, чиято цел е да осигури на къщата ценна сянка. Отворите в този щит осигуряват добра естествена вентилация вътре в пространството, а вграденият оберлихт позволява в дома да прониква достатъчно дневна светлина.

Embrace-Team-DTU-1 Embrace-Team-DTU-3 Embrace-Team-DTU-4 Embrace-Team-DTU-5 Embrace-Team-DTU-6 Embrace-Team-DTU-7

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*