IRENA субсидира мащабна соларна електроцентрала в Сиера Леоне

Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) ще субсидира изграждането на 6-мегаватова соларна електроцентрала в Сиера Леоне. Проектът е на стойност 18 млн. долара и ще се намира в столицата Фрийтаун.

alternative-21581_640

Всъщност финансирането ще бъде осигурено от Международната агенция за възобновяема енергия и Фондът за развитие в Абу Даби (ADFD), създаден за да помага за развитието на чисти и възобновяеми енергийни източници в Африка. Проектът за 6 MW соларен парк във Фрийтаун – който ще обслужва градските и западните селски райони около столицата – е един от най-големите ВЕИ проекти в региона досега.

От всичките 18 млн. долара ADFD и IRENA ще предоставят 9 милиона долара. Останалите 50% от финансирането се очаква да дойдат идва чрез частен капитал. Изграждането на соларния парк ще бъде ръководено от държавната Компания за усъвършенствани научни разработки и иновации (ASIC). Тя ще улесни съ-финансирането и управлението на проекта заедно с Министерството на енергетиката на Сиера Леоне.

Соларният парк в Фрийтаун ще се превърне в първото по рода си соларно съоръжение, което ще бъде свързано към електро-мрежата на Сиера Леоне. До този момент разпространението на слънчевата енергия е в страната се свързва предимно с малки, не-свързани с мрежата инсталации, използвани главно за захранване на села без достъп до мрежата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*