„Изключените“ онлайн устройства харчат ток за $80 млрд. годишно

Оставени в стендбай режим, електронните устройства, които са онлайн, консумират електричество за 80 милиарда долара всяка година. Накратко, „изключено“-то си е направо включено.

Снимка: alsen, CC-1.0

Около 14 милиарда мрежови устройства са постоянно онлайн по цял свят – модеми, цифрови декодери, принтери, игрови конзоли, зарядни за телефони, адаптери на персонални компютри и лаптопи…. Когато е ги използват, хората най-често ги оставят в режим на хибернация („сън“ / „sleep“). Но, според нови данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), тези устройства продължават да използват огромни количества енергия, дори докато „спят“.

През 2013 г., мрежовите устройства по света са изконсумирали около 616 тераватчаса (TWh) електроенергия. По-голямата част от нея е изхарчена, докато устройствата са в стендбай режим (режим на готовност), се казва в доклада. От всичкото количество около 400 TWh са пропилени заради… Загубената електроенергия се равнява на общото годишно потребление на Великобритания и Норвегия, взети заедно.

Проблемът не е, че тези устройства най-често са в режим на готовност, а по-скоро в това, че те обикновено използват много повече енергия, отколкото би трябвало, за да поддържат връзка и да общуват с мрежата“, обясни изпълнителният директор на МАЕ Мария ван дер Ховен. „Само чрез използване на днешните подобрени технологии тези устройства могат да изпълняват същите задачи, бидейки в режим на готовност, като консумират около 65% по-малко енергия.“

1 коментар

  1. най добре да се изключват от контакта иначе с а много опасни з а здравето на жертвите около тях вкл з а акари и друга нано микро пико флора и фауна обитаваща домовете.Хората се увреждат трайно освен от обемни скенери и холограми нарочно монтирани ,но и от импулсни оръжия маскирани като светещи екранчета, лампички и от дистнационното. течно кристалните екрани се ползват още от създаването им за мултиспектрални камери следящи стотици милиарди цели едновременно вкл оцеляващи в тела на плъхове,хора акари и други..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*