Французин пътува 3000 км. из Европа, ядейки само отпадъчна храна

Идеята да поровиш из боклука в търсене на храна не звучи приятно. Но човек може да премисли това, ако си даде сметка, че близо половината от храната, произведена по света, се изхвърля. За да вдигне шум около този проблем, 25-годишният Батист Дюбанше от Турс, Франция, се е заел да измине трасе от 3 000 километра на колело, пътувайки от Париж до Варшава и хранейки се само с перфектно добра храна, която е била изхвърлена от супермаркети и пекарни.

Baptiste-Dubanchet-le-faim-du-monde

Дюбанше, природозащитник с образование в областта на устойчивото развитие, бил вдъхновен да поеме на това това приключение след скорошното си пътуване до Южна Америка, Югоизточна Азия и Таити, където повсеместната бедност го потресла. Там той преосмислил собствените си навици.

„Бях богат в тези бедните страни, но ми стана тържно за тези хора, които са толкова бедни. Тези хора нямат избор, те не са избрали да бъдат бедни. Реших да направя нещо, за да покажа колко добра храна губим“, казва Дюбанше.

Проектът му се казва „Гладът на света“ и се случва точно когато Европейският парламент определи настоящата година за европейска година на борбата с хранителните отпадъци. Дюбанше потеглил на 15 април с колело. Минал е вече през Люксембург, Белгия, Нидерландия, Чешката република и Германия. Изминава по около 60 км на ден. Намира си квартира благодарение на гостоприемни фенове посредством социалните мрежи в интернет.

Дюбанше не се церемони за това каква храна ще намери и какво ще яде. Консумира това, което е на разположение. По пътя се среща с различни местни нагласи и фирмени политики, свързани с даване на изхвърлената храна. Понякога, установил той, компаниите са строги по отношение раздаването на негодната храна, защото това може да съсипе здравето на някого. Другаде хората рискуват работата си, давайки му тайно храна. Според Дюбанше, Берлин в Германия е едно от най-добрите места за „гмуркане в бунището“. Най-трудно пък се оказало в Пилзен в Чешката република. Там той преровил 50 кофи, преди да намери нещо, годно за изяждане. „В Чешката република беше най-трудно, хората просто не разбират концепцията. Те свързват ровенето в боклука с бездомните хора.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*