Бъдещата най-голяма болница в Северна Америка ще има 7 зелени покрива с билки

През 2018 г. хоризонтът край Монреал ще включва малко повече зеленина. Но не защото ще бъдат съборени сградите и посадени дървета, а защото един от най-големите строителни проекти, предприемани някога в града, ще има седем различни зелени покриви. Тя се нарича CHUM (акроним за университетския болничен център на Монреал – Centre Hospitalier de l’Universite de Montreal) и по времето, когато градините на покрива бъдат завършени, това ще бъде най-голямата болница в цяла Северна Америка.

CHUM-Cannon4

Съоръжението на стойност 2 милиарда щатски долара ще има 772 леглаи по план трябва да се сдобие със сребърен LEED статут. Архитектитеот Canon Design са проектирали сградата с блестяща стъклена стена от външната страна, която ще осигурява жизнерадостно, изпълнено със светлина пространство за пациентите вътре. Избраният за прозорците троен стъклопакет ще помага , което помага за намаляване на потреблението на енергия на сградата с 40 процента над основните стандарти.

Chum-green-roof-2

Високотехнологичните характеристики на модела и историческите архитектурни обекти наоколо са преплетени ловко във всяка гънка на тази постройка с площ 278 хиляди квадратни метра. Една стара църква, разположена на парцела за болницата, е реновирана и претворена, за да образува вход към болницата, който наподобява катедрала – удобен за пациентите, защото е разположен на нивото на улицата. Наблизо ще има спирка на метрото, която ще довежда посетителите от подземната станция право при сградата на болницата Оттам те ще имат достъп до асансьори, ескалатори и тунели, които да ги отведат до техните дестинации бързо и гладко. Зад стените си CHUM ще имасвръх-модерна от роботи, свързани чрез WIFI с централния модул за управление, които ще имат грижата да разнасят храна, лекарства и дрехи по стаите на пациентите, като в същото време е грижат за премахването на био-отпадъци, боклуци и рециклируеми материали.

Високотехнологичната страна на болницата ще бъде очевидна навсякъде, но когато пациентите отворят вратите към някоя от седемте покривни градини, включени в комплекса, те ще бъдат посрещнати от чист въздух и растения – двойно изпитана във времето рецепта за борба със всяко заболяване. В градините, проектирани от иновативната монреалска фирма NIPpaysage, ще бъдат засадени традиционни лекарствени билки. Те няма да са предназначени за бране от посетителите, но самото им присъствие ще подкрепи оздравителния процес.

CHUM-Cannon2 CHUM-Cannon3 CHUM-Cannon Chum-ground-view Chum-Green-roof Chum-green-roof-4 Chum-green-roof-3

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*