„Най-португалският град в Португалия“ е изграден около и върху гигантски камъни

В покрайнините на испанската граница на Португалия,сгушен в планината лежи древният градец Монсанто – град, чиито къщи са сгушени между, около и върхумножество гигантски камъни-„морени“! Домовете и улицитена живописния град са интегрирани в пейзажа през вековете, оставяйки много от огромните скали непокътнати.

Monsanto-House

Монсанто седи на ръба на планината, недалеч от Серра да Естрела. Градът е с изглед към долината по-долу, предоставяйки невероятен изглед към региона. Древното население е издълбало десетки тесни улички и проходи точно между камъните. Тези тесни пасажи (които са точно толкова широки, че да може да мине едно магаре) водят жителите на града нагоре и надолу през скалите и през селото.

monstanto-Javier-Habladorcito

Древните жители на Монсанто не са се борили с камъните. Вместо това те са решили да изградят своите домове между гранитните блокове. Ака на практика къщите са построени, за да се настанят между природните форми на камъните. Много от жилищата са „натикани“ между морените, приемайки формата на скалите. Полукръгли покриви покриват извитите каменни колиби. Стълби водят нагоре и около всеки от камъните. Има дори отворени входове под някои камъни, които са по-големи от къщите, които ги заобикалят.

monsanto-peru-lili-eta-marije4

Това историческо селище все още изглежда така и е сякаш изтръгната от миналото. Районът е бил населен за първи път през 6 век пр. н. е. от Лузитанианите, които са го използвали като зашитено селище. Останки от лузитански замък от тази епоха все още си стои насред града. Много от домовете все още имат Мануелин – късно-португалски готически врати от края на 16 век.

Монсанто е красив, жив пример за това как хората са се приспособили така, че да се запази целостта на тяхната околна среда в продължение на стотици години. Така селото показва, че уважението към околната среда е древна традиция.

monsanto2Habladorcit monsanto2-peru-lili-eta-marije Monsanto-Houses monsanto-retinafunk

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*