Китай е лидер във вятърната и водната чиста енергия

След като стана ясно, че глобалният ВЕИ капацитет се е удвоил от 2004 година насам, докладът на Международната агенция по енергетика (МАЕ) разкри също, че Китай е водещата световна сила по отношение развитието на вятърната енергия. Страната е добавила 16,1 GW нови ветроенергийни мощности през 2013 г. САЩ е добавила 1,1 GW на нови вятърни мощности през въпросната година, с което закономерно остава на второ място.

renewables_2

 

Германия, естествено, е на първо място по растеж що се касае до соларен PV капацитет, с голяма преднина спрямо втория в класацията. Страната е добавила 3.3 GW през 2013 г. През това време Китай е въвелиа нови 11,8 GW фотоволтаични мощности. Следват ги Италия, Япония и САЩ.

Водната енергия все още е преобладаващият източник на възобновяема енергия. Глобалният й капацитет е достигнал 1 000 GW. Китай е топ-държава по отношение на водноелектрическите системи с 26-процентов дял. Следват я Бразилия с 8,6 на сто и САЩ с 7,8 на сто. Ако за момент махмен водноелектрическите системи об ВЕИ микса в света, статистическите данни са не по-малко впечатляващи: останалите възобновяеми източници на енергия са нараснали от 85 GW през 2004 до 560 GW в края на 2013 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*