Красива, енергийно ефективна и сливаща се с природата – идеалната вила

Тази крайбрежна резиденция, наречена „Островната резиденция“, е ваканционен дом за млада и активна семейна двойка в САЩ. Намира се на тясна ивица земя на остров Чапакидик близо Едгартаун, щата Масачузетс. Къщата ловко размива границите между дом и природа, структура и ландшафт.

Island-Residence-Peter-Rose--Partners-2

Архитектите са замислили структура от четири основни компонента. Тя се състои от основно жилище, гараж, навес за съхранение и къща-лодка.

Къщата-лодка седи на четири тънки бетонни колони и предлага прекрасна гледка към океана. Основната къща е разположена ниско върху земята и е облечена в небоядисано дърво, което постепенно мени цвета си под въздействието на метеорологичните условия. Така тя изглежда естествено и леко се вписва в околния пейзаж.

Къщата е построена съобразно няколко стратегии за устойчиво развитие, които позволяват на жителите да пестят енергия, да намаляват отпадъците си и да пестят пари. Облицовката на сградата използва твърда изолация и там, където липсва дърво, има подвижни стъклени прозорци. Те са създадени от местни майстори, които са развили техника, която позволява на ъгловите прозорци да се отварят напълно. Домът се отоплява с лъчисто отопление и охлаждане, което позволява намаляване на експлоатационните разходи за HVAC оборудване.

Island-Residence-Peter-Rose--Partners-7 Island-Residence-Peter-Rose--Partners-6 Island-Residence-Peter-Rose--Partners-5 Island-Residence-Peter-Rose--Partners-4 Island-Residence-Peter-Rose--Partners-3 Island-Residence-Peter-Rose-Partners-1

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*