Къща от дърво и стъклопакет посреща с уют и топлота

House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_14

Скътана между поле с пшеница и гъсти гори, тази къщата в Балщал, Швейцария, е архетипна дървена кабина с рязко наклонен покрив и надвиснали стрехи, която изглежда като извадена отприказките, но в същото време интегрира и някои модерни щрихи като например остъкляване от пода до тавана.

House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_15

Архитектът е избрал дървесината за основен материал за конструкция на сградата, облицовките и дограмата. Отвън дървените повърхности са боядисани в черно, а отвътре материалът е покрит с безцветен лак, за да покзва своята естествена хубост.

House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_17

Кръстослойна дървесина поддържа структурата и е видима както отвътре, така и отзвън.

Основата на къщата е вкопана в земята на 75 см дълбочина, което позволява на земята да се изравнява с основата на прозорците, обграждащи долния етажа на сградата. „В това пространство има физическа връзка с природата извън прозорците“, обяснява арх. Фламер, нейният създател.

House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_16House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_13

Просторна зала с много свободно пространство на приземния етаж побира кухненски бокс, хол и трапезария. Шкафовете, вградени в стените, са дървени и създават една непрекъсната повърхност по стените, но могат да функционират и като плотове, бюра или места за сядане.

Дървесина обвива и ъгловатите тавани на втория етаж, определени от наклона на покрива. Тук са разположени спалните. Всяка стая разполага с една остъклена стена, която гледа навън, но емблематичният кръгъл прозорец обхваща две стаи.

House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_8 House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_5 House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_2 House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_4 House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_3 House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_7 House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_6  House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_11 House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_1

House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_22

House-in-Balsthal-by-Pascal-Flammer_dezeen_ss_24

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*