Syngenta оттегли искането си за изключение за британския пазар

Миналата седмица Syngenta търсеше спешно освобождаване от забраната за прилагане на неоникотиноидови пестициди в Европа. С аргумента, че много британски фермери са изправени пред гибелни загуби, Syngenta търсешеот британското правителствео разрешение за „ограничени приложения на неоникотиноидите“ за справяне с бръмбари и листни въшки.

bees-18192_640

Защитниците на пчелите, разбира се, веднага възроптаха. След доказателствата, че неоникотиноидовитепестициди са най-значимият фактор за спада на пчелната популация в последните десетилетия, двугодишната забрана на Европа за приложението им върху цъфтящите култури е вероятно една от най-значимите победи за природозащитниците в последните години.

Интересната новина е, че Syngenta се е отказала от искането си от миналата седмица.Вестник Guardian съобщи, че Syngenta е оттеглила молбата си за освобождаване от забраната за този сезон. Фирмата е заявила, че вече няма достатъчно време, за да се подготвят семената тази година.

Дали общественото недоволство има нещо общо с това решение, е трудно да се каже. За решението на Syngenta, според Guardian, решението се дължи на това, че на британското правителството е отнело твърде много време да вземе решение по този въпрос:

„След оценка на текущитеграфици за засаждане за производителите, Syngenta реши да оттегли искането си,“ казва говорител на компанията. Според компанията, за да може фирмата да достави продукта на британските фермери и да се гарантира неговото ефективно използвне, одобрението от страна на правителството е трябвало да бъде издадено преди края на юни.

Разбира се, битката е далеч от своя край. Според местните агро-медии, Syngenta ще кандидатства отново за изключение за сезон 2015/2016.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*