„Най-чистият“ SUV превключва в 100% еко-режим с един бутон

Отровният серен диоксид, опасните азотни оксиди, натрупващите се белия дроб фини прахови частици… всичко това ни трови бавно, неусетно и сигурно, докато с радост се возим в колите си. Сега Volvo се е зарекла, че ще сложи край на това с „най-чистия“ SUV на света. Става дума за 2015 Volvo XC-90 (класифицирана като ULEV-II, ултра-нискоемисийно превозно средство).

Нормалното каране на XC-90 по подразбиране ще бъде в режим „хибрид“, при който двулитров бензинов двигател с захранва на предните колела, а 60-киловатов електрически мотор задвижва задните колела.

Volvo_Cleanest
Снимка: Volvo Cars

Но 2015 XC-90 ще позволява на водача само с натискането на едно копче да премине към изцяло беземисийно шофиране – за градската среда. При това положение колата ще разчита изцяло на електрическа мощност. Ще има пробег от около 40 километра (25 мили).

Според данни на компанията от тестовете на Европейската асоциация на автомобилната индустрия, новото XC-90 ще се отличава със средни CO2 емисии от около 60 грама на километър. Това е доста по-добре в сравнение с най-стриктните норми на Европейския съюз.

Разбира се, ако можеше всички жители на земята единодушно и едновременно да решат да щадят планетата, то всички ние бихме се отказали от отоплението чрез ТЕЦ, работещи с изкопаеми горива, от колите си, от найлоновите торби и пластмасовите играчки за деца, но…… тъй като това няма изгледи да се случи скоро, то вестите за такива ултра нискоемисийни технологии са най-доброто, което можем да направим.

 

От: TreeHugger.com

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*