Португалия отива в Европейския съд заради безхаберие относно пречистването на отпадъчни води

Европейската комисия прати Португалия в Съда на ЕО заради несправянето й със задължението да гарантира, че отпадъчните води от малки градски агломерации се обработват по подходящ начин. Липсата на адекватни системи за събиране и третиране на отладните води се изисква от законодателството на ЕС за малките агломерации от 2005 г. насам. Неспазването на нормата представлява риск за човешкото здраве, вътрешните водни басейни и морската среда. Въпреки напредъка на Португалия във времето, откакто Комисията изпрати „мотивирано становище“ до страната през 2009 г., все още са налице значителни недостатъци. По предложение на еврокомисаря по околната среда Янез Поточник ЕК реши да отнесе случая до Съда на Европейския съюз.

rapids-355737_640
Снимка: RayMiller, CC-1.0

Съгласно законодателството на ЕС в областта на третирането на градски отпадни води от 1991 г., малките агломерации (т.е. такива с 2000 до 15 000 жители) трябва да имат системи за събиране и пречистване на отпадъчните води. Те трябваше да бъдат въведени до 2005 г. най-късно. Държавите-членки трябва да гарантират, че водата, влизаща системи за събиране, претърпява „вторична“ обработка за отстраняване на замърсителите, преди да бъде пусната в реките или морето. Пречиствателните станции пък трябва да бъдат в състояние да се справят със сезонните вариации в обема на отпадъчните води.

Португалия изостава в прилагането на това законодателството. През 2009 г. Комисията изпрати мотивирано становище във връзка с осем града в страната, които все още не са свързани към подходяща канализация, както и 186 града, в които липсват въпросните „вторични“ пречиствателни съоръжения или имат недостатъчен капацитет.

Въпреки че е постигнат значителен напредък от 2009 г. насам, най-новата налична информация показва, че 52 градски агломерации все още нямат подходящи съоръжения, а за 25 от тях изобщо няма определена крайна дата за въвеждането на подобни технологии.

 

От: Европейска комисия

1 коментар

  1. Много да с е внимава вече се разбра че става въпрос за ДМК манипулации. В пречиствателните съоръжения може да се правят тежки експерименtи с бактериологични оръжия под чужд контрол благодарение на нова мощна техника вкл вградена в камери,телевизори,скенери,джиесем клетки. В България диверсанти след като ударно ликвидираха индустрията и прогониха младите зад граница упорите насtояват за изграждане на пресkъпи пречиствателни станции при доказана липса на необходимост- няма индустрия която да замърсява ,а досегашните съоръжения осигуряват достатъчно пречистване без възможност за експериментиране на бактерологични оръжия и нови щамове ..Иначе напълниха реките с червеи мутанти и разни тн алги мутанти..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*