Минейрайо стана първият изцяло соларен стадион за „Купата“

Бразилия може и да загуби битката за Световната купа във футбола, но в енергетиката спечели много голямо отличие, което може би остана малко подценено покрай спортната фиеста. Стадион Минейрайо от 1965 г. наскоро бе оборудван с невероятните 6000 слънчеви панели на покрива си – точно навреме за международното състезание. Проектът е инициатива на местната електрическа компания CEMIG, а стадионът е първият в списъка на съоръженията от „Световната купа“, който изцяло се захранва от слънцето.

Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-2

Първоначално построен през 1965 г., общественият Estadio Governador Magalhaes Pinto е един от стадионите, на които тази година се играха мачовете за Световната купа. Гарниран с 6000 покривни слънчеви панела, стадионът вече има двойна роля – освен спортно съоръжение той е и цялостна фотоволтаична слънчева централа. Тя е способна да доставя енергия за 1200 домакинства. Електроцентралата е построена от Минас Жерайс – държавна електрическа компания (CEMIG) в партньорство с германската банка KfW и Minas Arena – групата, която управлява Минейрайо.

Тъй като панелите произвеждат повече енергия, отколкото е необходимо за захранване на стадиона (1600 мегавата часа годишно), 10 процента от оставащата енергия отива директно към околните къщи.

Въпреки че Минейрайо е първият стадион от списъка на „Световната купа“, който изцяло се захранва от слънчева енергия, той не е първият соларен стадион в света. Тази идея е вдъхновена от немския стадион във Фрайбург и този в Берн, Швейцария, които също работят благодарение на най-близката до Земята звезда.

Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-7 solar-panels Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-6 Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-5 Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-4 Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-3 Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-1

 

От: Copa 2014

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*