Всички електрически, хибридни и FC автомобили в Китай са освободени от данъци

В усилията си да насърчи навлизането на повече екологични превозни средства Китай обяви, че всички превозни средства с електрически двигатели, хибридни системи за задвижване и с водородни горивни клетки ще бъдат освободени от данък покупка до 2017 г. В момента китайските купувачи на автомобили не търсят усилено екологични коли. Интересът към електрически и хибридни превозни средства е слаб заради високите им цени и лисата на инфраструктура за зареждане. Ала китайското правителство се надява, че новото данъчно облекчение ще ги направи по-привлекателни.

16-electric-car-green-electricity-300Освобождаването от данък ще се прилага за всички мобилни превозни средства с електрически, хибридни и FC (Fuel cell – горивни клетки) двигатели, продавани между септември 2014 г. и края на 2017 година. Освобождаването от данк, който възлиза на 10 на сто от стойността на автомобила, ще се прилага както за вносните превозни средства, така и за тези, произведени в Китай.

Китай от доста време се измъчва от замърсяването на въздуха и нарастващата зависимост от петрола. Сега китайското правителство се надява, че освобождаването от данък и съществуващите субсидии ще увеличат навлизането на „по-зелени“, по-малко замърсяващи превозни средства.

В момента има само около 70 000 електрически превозни средства в употреба в Китай. До 2020 г. правителството се надява броят им да се увеличи до пет милиона. Едно от най-големите препятствия, с които правителството се бори, е липсата на зарядна инфраструктура в страната. Добрата новина обаче е, че Tesla планира да създаде завод в Китай и да изгради национална мрежа за обслужване и зареждане на батерията в страната до 2015 година.

 

От: The Guardian

2 коментара

  1. Ползват доказано безопасни смеси разрешени за изгаряне в домове и заведения без принудителна вентилация..Лесни са за монтаж и е срамно колко много вредни и прескъпи устройства монтират автогигантите вместо прости карбураторни двигатели с газови уредби.За производството на батерии и катализатори се уврежда все по тежко околната среда чрез минно добивни и обогатителни процеси..НАправо е срамно да се гледат новите автомобили с тежки двигатели зависими от лесни за манипулиране хардуерно софтуерни комплекси вкл борд компютри,холограми и…

  2. Единствените еко автомобили засега са тези с газови уредби без катализатори..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*