Водородните коли са сред целите на индустриални партньорства за 1 млрд. евро

Разработването на водородни автомобили е една от целите на нова програма за индустриални партньорства на стойност над 1 млрд. евро.

ЕС, европейски държави-членки и частни компании се обединиха за повишаване на конкурентоспособността на икономиката, създаване на работни места и стимулиране на растежа чрез седем публично-частни партньорства. Те обявиха 1,13 млрд. евро публично финансиране за изследователските проекти, които могат да помогнат за намиране на решения за някои от най-належащите въпроси в Европа днес.

DSC_0701-11

Финансирането от страна на ЕС е част от програмата Horizon 2020 и ще бъде съчетано със сходно количество средства от фирмите и организациите, които съставляват останалите членове на партньорствата в сектори като като фармацевтика, аеронавтика, електроника.

Повечето от седемте партньорства са известни като „Съвместни технологични инициативи“ (СТИ). Докато две от тях са изцяло нови, за пет от тях това е втората фаза на развитие.

Проектът“Горивни клетки и водород 2“ има за цел пускането на 100 водородни коли по улиците на Европа. Съвместното финансиране чрез СТИ има за цел да ускори придвижването на добрите идеи от фазата на лабораторни експерименти към етапа на пазарно разработване, създаването на мащажбни демонстрации, тестване и прототипиране.

Идеята на СТИ е да подкрепи проекти за бързото развитие на начинания, където е твърде рисоко или икономически неудобно за компаниите да инвестират в първоначалните изследователски дейности.

Това с особена сила касае области като трудите за лечение болести, високотехнологичната електроника, био-материалите, новото поколение превозни системи.

 

От: Horizon Magazine

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*