Британските соларни фирми спечелиха дело за порязаните преференциални тарифи

Съдия от Върховния съд в Обединеното кралство постанови, че имат право на обезщетение всичките 14 соларни компании, търсещи повече от 130 милиона лири обезщетение заради правителствените проемени в преференциалната изкупна тарифа за зелана електроенергия през 2011 г.

Съдията г-н Джъстис Колсън заяви, че ищците са доказали „правото си на обезщетение“. Според него, размерът на компенсацията „в крайна сметка ще зависи от фактите“.

Solar_panels---CC-BishopBandita 600

Говорител на департамента по енергетика и климатични промени промени заяви: „Ние сме недоволни от съдебното решение и ще го обжалваме. Вярвахме, че това, което предлагаме, са законни промени в субсидиите, които ще защитават потребителите от растящите сметки в момент, когато неочакваните печалби в индустрията говорят за нейното процъфтяване“.

Делото започна в края на 2011 г., когато департаментът съобщи, само с шест седмици предизвестие, че финансовите стимули за изкупуване на зелена електроенергия ще бъдат намалени с 50% от 12 декември 2011 г.

Водени от кампания на ‚Приятели на Земята“, 14 соларни компании от Обединеното кралство оспорваха решението във Върховния съд, твърдейки, че то е било незаконно и е поставило в риск хиляди работни места. Върховният съд се съгласи с това твърдение през 2012 г., а правителството загуби първоначалното обжалване.

 

От: PV-Magazine

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*