Зимбабве планира 300 MW слънчев PV проект

Какво по-хубаво от соларни електроцентрали в слънчева страна като Зимбабве? Министърът на енергетиката и развитието на Зимбабве обяви плановете на местното правителство за разработване на 300 MW слънчев PV проект, състоящ се от три отделни електроцентрали, струващи общо 250 милиона щатски долара.

Дискусии около електроцентралите са все още в ранните фази на планиране, каза министърът Муначо Мутезо. Той разкри, че правителството се надява скоро да финализира конкурсите за соларни трите проекта в страната, известна с най-красивия водопад в света.

Solar_photovoltaic---CC-Mhassan abdollahi

„Министерството и правителството работят върху средно-и дългосрочни проекти… Търсим проекти, с които ще бъдем в състояние да генерираме електроенергия с помощта на слънчевата фотоволтаика, тъй като ние се стремим да облекчим прекъсванията в електрозахранването, които тормозят нацията ни.“

Мутезо подчерта, че е малко вероятно проектите да бъдат завършени преди 2016 г.“Всяка електроцентрала ще генерира 100 MW слънчева енергия. Само за да имате представа за размера на тези електроцентрали като във физически параметри, слънчевите панели ще трябва да покриват площ от над 200 хектара….. Разноските също са много високи, в обхвата на 250 милиона долара за целия проект. Надяваме се, че след като финализираме търгове, ще ни отнеме 12 до 18 месеца да завършим всяка от трите централи“.

Електроразпределителната мрежа в Зимбабве страда от чести прекъсване на електрозахранването в последните десет години. ,Най-голямата енергийна компания в страната – Zesa Holdings – има трудности в намирането на необходимия капитал за инвестиране в нови електроцентрали. Дневното търсене на енергия варира между 1.9 и 2.2 GW, но електроцентралите в страната могат да генерират 1.19 GW дневно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*