Лудият Дубай ще строи цял климатизиран град (видео)

Дубай отново хвърли световната еко- и архитектурна общност в потрес. С решението да построят „“най-големия мол в света“ тези хора надминават всички граници на въображението, познанието и разумното.

Да, Дубай ще строи първия мол в света, описан като „първият в света град с контролирана температура“!

mall-of-the-world-dubai_01

Този най-голям мол в света ще свързва 100 хотели и жилищни сгради. Ще има 7 километрапокрити улици с контролирана температура! Те ще са пълни с търговски обекти. Казват, че улиците ще са моделирани по ообразец на „La Rambla“ в барселона. В центъра ще работи трамвайна система, заместваща нуждата от автомобили. Ще има по малко от най-известните улици по света като Оксфорд Стрийт и Бродуей. Ще има също „уелнес зона“ с площ от 278 хиляди квадратни метра! Тя ще е посветена на най-новата гореща международната тенденция – медицинския туризъм.

Шейх Мохамед коментира проблемите пред изграждането на такъв климатизиран град насред страна с такъв горещ климат:

„Този проект допълва нашите планове да превърнем Дубай в културен, туристически и икономически център за двата милиарда хора, живеещи в региона около нас….. Нашите амбиции отиват по-далеч от сезонния туризъм. Туризмът е основен двигател на икономиката ни и ние се стремим да направим ОАЕ атрактивна дестинация през цялата година. Ето защо ще започнем да работим по осигуряването на приятна температура в една контролирана среда по време на летните месеци“.

mall-of-the-world-dubai_02

Устойчивост

Капакът на всичко е, че обещават това чудо да е устойчиво!

Въпреки че в града няма да има автомобили и той ще бъде обслужван от добрите старомодни трамваи, все пак ще е нужна много енергия за климатизирането на цял град. Не се притеснявайте, казва шейхът:

„Проектът ще следва зелените и екологично чисти принципи на модела „Смарт Дубай“. Той ще бъде изграден с помощта на най-съвременните климатични технологии, за да се намали потреблението на енергия и въглеродният отпечатък, като се гарантира високо ниво на устойчивост за околната среда и оперативна ефективност“.

mall-of-the-world-dubai_03

180 милиона туристи

Човек се изумява, когато разбере за какви амбиции става въпрос. Докато Европа и САЩ говорят за каране на колелета вместо коли, за по-икономично използване на климатиците и за пасивни сгради, в Дубай смятат да вкарват 180 милиона туристи всяка година в своя климатизиран град-дворец!

 

От: Designboom

2 коментара

  1. Има и много по-прости и практични начини за масово унищожение. Който иска знае как и ще го направи и никакви йонозации и глупости от педишния коментар на всезнайкото няма да са пречка.

    Проблема е друг едни хора с много пари пилеят средства и ресурси. Не създават нищо добро и практично, не решават глобални проблеми единствено си правят скъпи паметници и гробници на глупостта.

    Рано или късмо ще си заплатят високата цена на глупостта си.
    Ако поне половината от парите бяха вложили в нещо полезно и смислено например за развитие на технологии решаващи проблеми на цялото човечество.

  2. При проучване 2003 година февруари проведено във връзка с засечен опасен опит за бактериологическо увреждане след взривяване на тн совалка/показано в реално време над САЩ/ се натъкнах на много интересни проблеми със сгради с контролиран климат в москва. КАто цяло Москва е изградена върху добре охраняем терен с лечебна йонизация на въздуха на открито средно минус 4 към плюс един/28.02.2003 замерено/. В големи търговски обекти се подържаше специфична среда за обитаване с йонизация минус едно към плюс едно …
    Провеждащи диверсии с подаване на нарочно доставени щамове/грип Москва/ разчитаха на реакция на щама на около 100 -500 метра след излизане от търговските обекти и наистина след около 100 двеста метра се появяваше лека пост реакция свързана с кихане и отделяне на секрети от носа..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*