Дървесината е новият голям хит в строителството

Крос-ламинираните дървесни панели (CLT) са здрви, стабилни, устойчиви на огън и направени от възобновяем ресурс: дърво. Те са осезаемо по-леки от бетона. По-бързо се сглобяват и получават много зелени „точки“, защото не само не замърсяват околната среда, но поглъщат въглеродния двуокис. Затова не е странно, че този материал става все по-популярен сред строителите по света.

Един разработчик на голям проект в Лондон наскоро описа ползите от дървесината в строителството пред сп. „Building Magazine“:

product-header-x-lam

„Опитваме се да реализираме реставрацяита на „Слона и замъка“ с мисъл за хората, планетата и естествено печалбата“, казва ръководителят на проекта Митермайер. „В сравнение с бетона или стоманата ползите от използването на дървесината за околната среда са стотици пъти по-добри. Тя е възобновяем материал. Има много малко отпадъци по време на производството. По-лестно се транспортира. Позволява ни да постгнем по-добра ефективност на тъканта, тъй като панелите си пасват толкова прецизно, че спестяват пари от отоплителната система“, казва той. „Има драматични ползи и от гледна точка на програмата. Освен това е много по-безопасно за издигане“.

Първата сграда в проекта била построена само от 8 работници – в сравнение с 60 или 70, които биха били еобходими при градеж с бетон. Самият процес е отнел 12 дванадесет седмици, вместо 20.

Въпреки това крос-ламинираните дървесни панели са все още скъпи в сравнение с бетона.

„По отношение на общата равносметка Митермайер казва, че CLT е по-скъпа от бетона или стоманата, но това се балансира от спестяванията, които осигурява…. „В момента е налице груб паритет на разходите [спрямо бетона и стоманата],“ казва той. По думите му, при боравене в по-големи мащаби разходите ще спаднат още“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*