Honda изтегля 175 000 хибрида заради грешка в софтуера

През първата половина на 2014 г. Honda пусна 121 764 броя Fit, което е с 69% спрямо същия период на предходната година
През първата половина на 2014 г. Honda пусна 121 764 броя Fit, което е с 69% спрямо същия период на предходната година

Японският автомобилен гигант Honda ще изтегли от пазара 175 000 хибридни коли, заради открита грешка в софтуера на блока за управление на двигателя. Засегнати са компактният Honda Fit и новият кросоувър Vezel, пуснати пред последните 12 месеца, съобщи компанията.

Грешката в софтуера може да причини ускорение на автомобила, без намесата на водача. В последните няколко месеца са регистрирани 11 подобни инцидента с автомобили на Honda. Добрата новина е, че няма пострадали при тези инциденти.

Honda е първият производител на автомобили, които изтегля от пазара свои модели заради софтуерна грешка, която води до внезапно ускорение на колата, съобщи EE Times, позовавайки се на експерти в областта на автомобилната електроника.

В периода 2009 – 2010 г. Toyota изтегли около 9 млн. машини – повече от годишния обем на продажбите, поради дефект в педала за газта. Компанията обаче обвини за това разработчиците на педала и изтривалката.

По информация от Honda, обновяването на софтуера на бракуваните автомобили в сервизите на компанията отнема около 90 минути. За сравнение, толкова време продължава и ъпдейтът на софтуерната платформа в електромобилите на Tesla, но обновлението там е възможно по безжичен път, без посещение в сервиз.

Ройтерс припомня, че не за първи път хибридът Honda Fit попада в сервизна кампания. Предишните проблеми бяха свързани със скоростната кутия на колата.

През първата половина на 2014 г. Honda пусна 121 764 броя Fit, което е с 69% повече спрямо същия период на предходната година. Хибридите заемат две трети от всички продажби на Fit.

източник: TechNews.bg

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*