„Кинетични ботуши“ намаляват товара на войниците

Свава ли дума за войници, първото, което си представяме, е това – униформи и маршируване. Да, войниците маршируват, много при това, и тичат, и скчат, когато се налага. А по време на мисия това се налага често и по много.

Докато се движат, пехотинците носят със себе си няколко килограма батерии, за да зареждат всичките си устройства в полеви условия. А това не е никак приятно. Сега Lockheed Martin и канадският производител на обувки STC Footwear са се обединили, за да облекчат натоварването, като същевременно поддържат всички електронни устройства на войника постоянно захранени. „Кинетичните ботуши“ впрягат силата на ходенето и намаляват тежестта, която всеки войник трябва да носи.

lockheed-martin-kinetic-boot-1-537x402

„Кинетичните ботуши“ са предназначени за военния персонал с цел да зарежда техните електронни устройства и радиостанции, докато са в движение. Системата добавя няколко десетки грама към теглото на обувките, но това е доста по-леко от всички други видове соларнои ветроенергийно оборудване, което униформените момчета трябва да носят постоянно със себе си.

Резултатът е обувка, която тежи около 90 грама повече от нормалната и има потенциална изходяща мощност от 1,5 вата. Ходене с такива ботуши в продължение на един час е достатъчно д генерира достатъчно мощност за зареждането на iPhone 5 три пъти. „Концепцията за улавяне на енергията от движението на тялото, особено ходенето, не е нова, но ефективността на тези системи досега беше предизвикателство“, казва Ребека Шварц, ръководител нанотехнологични изследвания в Lockheed Martin Information Systems & Global Solutions. Компанията демонстрира първите, прототипни ботуши през май във военната база за експериментални технологии ExFOB. След още известни доработки тези ботуши ще могат да произвеждат малко повече енергия и да са устойчиви на тежките метеорологични и полеви условия.

 

От: Ecouterre

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*