„Смарт билкова градина“ осигурява пресни подправки целогодишно

Има много хора по света, които нямат никакъв опит в отглеждането на растения. Жителите в големите градове нямат и възможност за това – просто няма къде. Но така нареченото „високтехнологично градинарство“ прави възможно подобно „чудо“. Един пример за това е кампанията на Click & Grow за „смарт билковаградина“.

clickandgrow

Удивително е, че Click & Grow успя да набере 626 000 долара обществено финансиране чрез Kickstarter за своята „умна билкова градина“, която ще струва по 100 долара бройката. А кампанията търсеше само 75 хиляди долара! Показателно….

Но ето за какво става въпрос. Младата фирма обещава, че хората, които не разполагат с градина, но обичат да готвят и никога не са отглеждали живо растение, могат да се наслаждават на пресни билки целогодишно, без да правят нищо друго, освен да включат един „буркан“ и да наливат по малко вода в него от време на време.

Click-Grow-Middle-East-4

Е, потребителите ще трябва да се примирят, че няма да е хубаво да откъснат всичките листенца на растението наведнъж, но като оставим настрана това неудобство, на купувачите на това устройство няма да се налага да се грижат кой знае колко за билките си.

След няколко години на разработване продуктът е готов и използва нанотехнологии, за да доставя на растенията необходимите им кислород, вода и хранителни вещества. Така в билковия „буркан“ могат да се отглеждат босилек, мащерка, мини домати, рукола….

photo-main

Когато първото поколение билки умрат, всеки потребител може да „презареди“ устройството с нова касетка със семена, които струват по 5-6 до 10 долара. Смяната наподобява подмяната на батерията на телефона.

Дотук добре. Изобретението изглежда в духа на „органичното земеделие“, за което толкова много се говори, но дали наистина това е по-органично и по-екологично от купуването на пакетче готови билки от магазина?

Докато усилено говорим за задълбочаването на връзката между човека и природата, продукти като този ни отчуждават от природата още повече. Не е ли това една „умна“ технология, която прави хората още по-тъпи?! Да не говорим, че си е „пладнешки обир“ да се харчат пари по този начин за билки!

click-and-grow-05

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*