Колко отпадък генерираме ежедневно?! Български ученици провокират с фотографии

Може би си спомняте провокативната фотосесия „Колко точно отпадък генерираме ежедневно“, в която обикновени хора дръзнаха да полегнат насред боклуците, които са генерирали за една седмица. Сега е време да ви представим българския събрат на този проект: „За едно по-добро УТРЕ“ – артистична и провокативна фотосесия на ученици от Лом сред боклуците на нашето общество.

7
„У дома“

„В нашия клуб наскоро направихме нещо подобно, без въобще да сме чели за тази идея“, възкликва Данаил Трайчев от ломския Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“, виждайки снимките на хора насред едноседмичната им смет. Той и учителката Румяна Цветева, ръководител на Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“ в Лом замислят „боклучавата“ фотосесия сред отпадъците през юни тази година.

„Живеем в град, през който минава река Дунав и затова всяка година отбелязваме международната инициатива 29 юни – Денят на река Дунав“, обяснява Цветева. В тези мероприятия участват младите еколози от клуба, които се включват в традиционното почистване на бреговата ивица. Наред с това обаче клубът търси и нетрадиционни начини да показва на хората, че „замърсявайки природата, те я унищожават – унищожават и живота“! Така се заражда идеята за фотоизложбата с боклука.

12
„Риболов“

За едно по-добро УТРЕ“ е нашето послание, а сцените представят едно наше възможно бъдеще. От теб, от мен, от всаки от нас зависи дали то ще се случи или не“, казва Цветева.

Актьори в снимките са участниците в екоклуба – деца на възраст от 7 до 17 години от Профилирана гимназия „Найден Геров“ и ОУ „Никола Първанов“, добавя учителката. Фотографиите са заснети за два дена – „с много забавления и атаки от комари :)“.

15
„Една съвременна буря“

За да получат по-голяма видимост и да бъдат забелязани от възможно най-много хора, снимките са отпечатани със съдействието на Община Лом и подредени в експозиция пред Общинска художествена галерия “ Поломие“ на 27 юни. В откриването на изложбата се включват представители от Общинска администрация Лом, на Басейнова Дирекция за управление на водите Дунавски район – град Плевен и други наши приятели. За да могат да се видят от повече хора в града, снимките са показани и в Дунавски парк.

Малко след това стават достъпни и онлайн, за да могат да ги видят навсякъде по света. Клубът е благодарен на Калоян Величков, създал специалния сайт с виртуалната фото-изложба.

13
„Плувци“
16
„Помощ! Давя се!“

Всички снимки вижте тук.

От: Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“

 

 

1 коментар

  1. Хубава провокация, но с нищо няма да мръднем напред, ако не си правим елементарното усилие у дома да събираме отпадъците разделно, да не изхвърляме където сварим остатъци от храна и опаковки, когато сме сред природата. Ние така сме възпитали децата си от малки, че бяхме приятно изненадани, когато преди 23 години, качвайки се на „Снежанка“ на Пампорово, те започнаха да събират на купчина разхвърляните от посетители преди нас кофички от кафе и кисело мляко. По- късно, синът ни, вече пораснал, под подслона до параклиса „Петър и Павел“ над с. Гела в Родопите написа на една каменна плоча „Природата е на всички, но боклукът си е само ваш!“ по повод на това, че посетители на това място не бяха събрали отпадъците си в огнището, а ги бяха оставили да ги разнася вятърът. Не знам доколко подобни инициативи като описаната в статията могат да донесат практическа полза, ако още нямаме самосъзнание за опазване на околната среда. Не е необходимо само веднъж в годината да обявяваме „Да очистим Българиа за един ден!“, а всеки ден всеки да се грижи не само за чистотата на своя дом, а и за тази извън него. Останалото са само приказки и хубави инициативи с породени временни емоции по темата. Тук в Нова Зеландия, където съм временно, не може да се види какъвто и да е боклук никъде – нито по улиците, нито из парковете, но тук всяко семейство има по 2 или 3 контейнера за разделно събиране на битови отпадъци, които се изнасят на тротоара в определен ден по райони и се изпразват. Хората тук спазват закона. Иначе санкцията е голяма. Излиза,че придошлите тук островитяни без образование са по-съзнателни от нас българите, които тънем в боклуците си понаша собствена вина и то поради престъпно нехайство или липса на граждански дълг.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*