Крайморски общини протестират срещу проекта за парк „Българско Черноморие“

Мирен протест против проекта за национален парк „Българско Черноморие“ се предвижда да се проведе от 12 до 13 часа днес, преди обсъждането на проекта в сградата на община Балчик, което трябва да започне в 13 ч. Предвижда се в протеста да се включат жители на общините Шабла и Каварна. Ще има и представители на общинската администрация, тъй като проектът обхваща големи територии общински земи.

boat-186560_640
Снимка: qcu, CC-1.0

Според кмета на Шабла проф. Райна Бърдарева, този проект е опит за национализация по възможно най-лошия начин. Той при всички случаи ще се отрази зле на развитието на общината, тъй като ще спре икономическото й развитие. Той противоречи на документите, които трябва да гарантират развитието на общината, заяви проф. Бърдарева. Според нея, това е воденичен камък, който да тегли засегнатите общини към дъното. Тя допълни, че в обществото в засегнатите морски общини зрее недоволство.

Кметът на Каварна Цонко Цонев заяви, че каварненци са категорично против проекта, който той определи като безумие. И подчерта, че в парка попада и военното поделение в Шабла, което е заплаха за националната сигурност на страната, защото след утвърждаване на парка, то ще трябва да спре дейността си. Освен това, се отнема правото на частни собственици да се разпореждат с имотите си, което е нарушение на Конституцията. Според Цонев, парк „Българско Черноморие“ е напълно излишен, след като има НАТУРА 2000.

Източник: Добрич топ новини

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*