Разцъфващият бизнес с износени батерии от електромобили

Компании като Nissan и General Motors са насочили взора си към един нов пазар, който тепърва ще процъфтява: бизнесът с амортизирани батерии от електрически автомобили.

Изненадващо, изглежда че има доста голям потенциал и перспектива за растеж при усъвършенстваните батерии – дори след края на техния жизнен цикъл, пише CleanTech.com. Но как ще изглежда този бизнес?

Засега е трудно да се прогнозира с точност, но е видно, че фирми като Nissan и General Motors категорично искат дял от въпросния бъдещ пазар. Те искат да продават използваните батерии от своите електрически атомобили на оператори на вятърни ферми и други подобни дружества, според скорошна статия в “Times”.

Японската търговска къща Itochu и производителят на батерии EnerDel също са насочили поглед към вторичния бизнес с батериите, които остават, след като се износят при употребата им в електрическите автомобили. В тях все още има “вторичен” капацитет, който ги прави годни за съхранение на значителни количества енергия.

За какво биха могли да служат те? Например, старите акмулатори могат да се използват за аварийно електрозахранване на домове, офиси, асансьори, кафе-машини, апартаменти, кули за клетъчни телефони. Всички тези потенциални вторични приложения предлагат начин да се извлече още поевече полза от батериите, като по този начин се намали цената им. Оттам ще намалее и цената на самите електрически автомобили.

Въпросният бизнес може да се окаже с огромен потенциал за индустрията. Затова тези, които рано прекрачат прага на тази ниша, ще имат конкурентно предимство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*