Ямайка представи най-голямата хибридна ВЕИ система в света

Най-голямата в света вятърно-слънчева хибридна система за възобновяема енергия наскоро бе пусната в експлоатация в Кингстън, Ямайка. Масивът „WindStream Technologies“ е проектиран специално за покрива на виден местен юридиески посредник – „Myers, Fletcher, & Gordon“. Очаква се ВЕИ системите да генерират около 106 000 кВтч годишно с възвръщане на инвестициите за по-малко от четири години. Електроцентралата ще спести на фирмата приблизително 2 милиона долара разходи за енергия в течение на своя 25-годишен живот.

Windstream-Technologies-Solar-Hybrid-3

Състояща се от 50 вятърни турбини, които осигуряват 25 кВт мощност, и 55kW слънчева инсталация, това е най-голямата хибридна слънчево-вятърна инсталация в света. Разположена е на около 300 метра от бреговата линия на Кингстън. Това място често усеща пориви на вятъра, по-силно от 95 км/ч. За щастие SolarMills, които са свързани към електро-мрежата, не само безопасно генерират енергия, но и осигуряват известна защита при екстремни условия.

Самите вятърни турбини са модел с вертикална ос, а разработчикът ги е вплел в комбинация, която утилизира вятърните турбини, соларните панели и „умната“ електроника за тяхното управление. Генерираната енергия може да бъде подавана към акумулаторна система за съхранение, или пък да бъде инвертирана с цел подаване към електроразпределителната мрежа.

Хибридната инсталация е част от 5,7-мегаватова система, която е планирано да бъде разгърната на островната държава през следващите 18 месеца от местното ютилити дружество Jamaica Public Service (JPS).

Windstream-Technologies-Solar-Hybrid-11

 

 

От: Windstream Technologies

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*