Южна Корея обяви „план за чиста енергия“ за 1,94 млрд. долара

Снимка: seraph4u, CC-1.0

Правителството на Южна Корея тази седмица обяви амбициозни планове за ускоряване на пазара на чиста енергия в страната с инвестиция от 2 трилионакорейски вона, което се равнява на 1,94 млрд. долара.

Корейският президент Парк Гюн-Хий разкри подробности за схемата по време на заседание на Консултативния съвет към президента по науките и технологиите.

Снимка: seraph4u, CC-1.0
Снимка: seraph4u, CC-1.0

Схемата ще включва създаването на шест фирми за възобновяеми енерийни дейности. Една от тях ще се съсредоточи единствено върху развитието на прохождащия пазар на соларни лизингови дейности в Южна Корея. Друга ще се занимава с разработването на схема за електрически коли под наем. Като цяло плановете трябва да създадат 10 000 работни места в областта на чистата енергия до 2017 г.

„Страната ни трябва да се отдалечи от регулаторно-ориентирания подход за намаляване на емисиите, който често налага допълнителни тежести на предприятията, и вместо това да започне д създава нови бизнес модели, които могат да помогнат в борбата с изменението на климата по един нов и креативен начин чрез доброволно участие на частния сектор“, гласи изявление на министерството на икономиката.

Южна Корея наскоро се съгласи да намали емисиите си на парникови газове с 30% до 2030 г. Страната вижда слънчевата енергия като основно средство за постигане на целта си.

Услугата за лизинг на слънчева енергия ще даде възможност на обикновените домакинства и търговски дружества да вземат на лизинг слънчеви панели от доставчицитесрещу определена такса, преди да започнат да генерира чиста слънчева енергия на покривите си, и да получават дял от приходите, генерирани от продажбата на енергията. Друга от шестте нови схеми ще включва услуги по управление на енергията, предназначена за подпомагане на фирми, които желаят да внедрят система за съхранение на енергия и да се ангажират в един нов енергиен пазар, където ще им бъде разрешено да съхраняват електрическа енергия, когато цената е ниска, и да я подават обратно към мрежата, когато търсенето се увеличава.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*