Гепардите вече са изчезващ вид

Нов доклад наскоро потвърди, че нелегалната търговия с живи гепарди застрашава уязвими диви популации на тези големи котки и вече ги е довела до ръба на пълното изчезване. Бебетата-гепарди биват улавяни от дивата природа и транспортирани до държавите от Персийския залив през региона на Африканския рог. При това около 70 на сто от малките не оцеляват при пътуването. Докладът, издаден от CITES, най-накрая подтикна страните, засегнати от търговията, да се съгласят да предприемат спешни мерки за противодействие на тази търговия.

cheetah-171320_640
Снимка: zgmorris13, CC-1.0

Популацията на гепардите е намаляла с около 90 процента през последния век. Това се дължи на загуба на местообитания. В момента има само около 10 000 от тези котки, останали в дивата природа. Най-бързо животно в света е посочено като уязвимот IUCN и вече е вписано в червената книга на застрашените видове. Останалите диви гепарди са разделени на отделни под-видове, някои от които наброяват едва 250 животни. Предвид улавянето на до 30 малки наведнъж с цел търговия, контрабандата е сериозна заплаха за малкото останали животни, годни за разплод.

cheetah-380825_640
Снимка: ncrowley, CC-1.0

„Гепардите имат поведение, малко необичайно за голяма котка, тъй като те могат да бъдат опитомени сравнително лесно, особено ако бъдат взети от малки. Даже има древна традиция в Югозападна и Централна Африка обучени гепарди да служат като кралски ловни животни…. поше в доклада на CITES. В страните от Персийския залив обаче те са домашен любимец, характерен за висшите класи и, според сведенията, дори си играят добре с деца. „Търговията с диви животни е станала толкова популярна, защото тези котки не се размножават добре в плен“. Макар че търговията с живи животни е направила преход от използването им за тестване на лекаства към отглеждането им като силвол на социален статус, висока смъртност на малките гепардчета при транспортирането неутрализира всички позитиви от тази промяна.

 

От: The Guardian

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*