Австралия отмени плана си за борба с изменението на климата

Снимка: byrev, CC-1.0

В четвъртък новоизбраният сенат на Австралия гласува отмяна на схемата за такса върху въглерода в страната. С това управлниците определено изпълниха своето предизборно обещание, направено от министър-председателя на страната Тони Абът. За съжаление никакво ново законодателство не е предсавено до момента в парламента на страната, за да замени схемата за въглеродния данък. Това срано решение остави страната, която е един от най-гоелмите световни замърсители, без каквато и да е официална политика за намаляване на CO2 емисиите. В отговор опозиционният лидер Бил Шортен отбеляза: „…Тони Абът направи Австралия първата страна в света, която предприе обратни действия в борбата с изменението на климата.“

Снимка: byrev, CC-1.0
Снимка: byrev, CC-1.0

Данъкът върху въглеродните емисии беше предизвикал дълбоко разделение сред австралийските политици. След години на дебати той влезе в сила само преди две години под управлението на предишното правителство на труда. Схемата първоначално определи данък за големите промишлени въглеродни замърсители в размер на 23 австралийски долара за метричен тон въглероден диоксид. Цената след това се покачи на 25 австралийски долара на тон, но се очакваше да спадне, съответствайки на по-ниската международна цена през следващата година.

Правителството на Абът твърди, че схемата за въглеродния данък е неефективна. Въпреки неговите твърдения обаче емисиите на страната не само са намалили ръста си, но дори са спаднали с 0,8 на сто през първата календарна година след прилагането на данъка. Това е големият спад, регистриран за 24 години.

 

От: The Guardian и The New York Times

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*