Смъртоносната отрова на скорпиона може да е безопасен пестицид

Ужилването на скорпионите излъчва мощна, парализираща отрова – сложен коктейл от токсични пептиди, който обездвижва плячката. Някои от токсините в този коктейл засягат само насекомите. Поради това един изследовател от университета в Тел Авив се е заел да ги овладее, за да създаде безопасен и екологично чист пестицид.

Проф. Майкъл Гуревиц от кадедрата по растителни науки университета в Тел Авив е изолирал генетичните последователности на важни невротоксини в отровата на скорпиона. Той е разработил и методи за производство и обработка на токсините, за да ограничи тяхната токсичност при някои насекоми или бозайници.

emperor-93742_640
tpsdave, CC-1.0

„Преди две десетилетия осъзнах, че скорпионската отрова е златна мина за възможни инсектицидни и терапевтични агенти. Това поставя въпроса как да я използваме като екологично чист агент против насекомите в полетата на фермерите, или при медицински проблеми“, казва той.

Като част от изследването си на токсините и развитието на техните гени ученият наскоро публикува статия в списание „Molecular Biology & Evolution“, демонстрирайки как изчислителни анализи на генната последователност водят до по-добро разбиране за това как може да се манипулира активността на токсина.

Вместо да изолира компоненти на отровата от израелски жълт скорпион – един от най-отровните скорпиони в света – проф. Гуревиц разработил генетични методи за производство и манипулиране на желаните токсини у бактерии. След това той изследвал как те действат върху различни насекоми и бозайници.

Проф. Гууревиц казва, че някои невротоксини от отровата на скорпиона са силно активни срещу някои насекоми – листоядните въшки и молци, скакалци, мухи и бръмбари – но нямат никакъв ефект върху полезните насекоми като пчели или от бозайници като хора. Той продължава търси ефективен начин да използва тази особеност за създаавнето на нов, екологично чист инсектицид.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*