Насред калифорнийската суша Nestle бутилира и продава вода

Някой ден водата ще струва повече от златото, са казали някога мъдри хора. Това като че ли е на път да се случи по-скоро, отколкото човек си представя.

Докато щатът Калифорния се бори с най-лошата суша от повече от един век, компанията Nestle тихо извлича неразкрити количества вода от недрата на щата и я бутилира, за да я продава.

Sparkling-bottled-water
saw2th, CC-2.0

Управата на Калифорния нееднократно призовава гражданите да пестят водата. Щатът и обмисля задължително ограничение на използването на вода на открито. През това време обаче Nestle продължава да черпи вода от засушаващата се земя и да я продава под макрите Arrowhead и Pure Life.

Как е възможно това? Salon.com съобщава, че заводът за бутилиране се намира в зона, която е част от резерват, и щатските регулации за водното потребление не важат там. Благодарение на местоположението на завода Nestle не е задължена да разкрива подробна информация – като например за количеството вода, която добива там, или нивата в кладенците.

 

От: Salon.com

2 коментара

  1. Че кой пие Вода от Nestle ? Тяхната вода е „purified water“, което не е от планиски извори като оригиналната Arrohead, а си е филтрирана и пречистена чешмяна вода. Освен това те добавят „минерали за вкус“ (purified water enhanced with minerals for taste) :), ама никъде не казват какви точно и в каква концентрация.
    Вие бихте ли пили такава вода ? Аз, категорично не. Пия си само вода , която е гарантирано от планински извори, посочени къде и изброени.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*